即影即有貼相 / 集中討論post (9)

998 回覆
9 Like 4 Dislike
等睇相當去過
帶左lomo sq同sx70,sq隨意影,sx70就揀重點影

但sq係風景上構圖始終比長方形難,而相比起instax高對比度,sx70表現明顯比較自然同層次豐富,建築物仔細既線條都走得返出嚟

但除非買左RF70,否則都好難有另一部機取代到lomo sq個種便利性,同埋搖控制優勢

即刻比人拆左做背
紙做果架?
其實唔難
帶sx70去完grad trip無耐
宜家MINT有冇得試下RF70?
係,應該幾易改
用過既同lomo wide比較下
睇外國review RF70個畫質都係麻麻地, 仲要係部膠機. 而家呢個價真係令人卻步...
想睇多啲相片成品先
instant cam 有咩畫質可言 要追求畫質要聞相既話相信有其他更好選擇
你一係睇下寶記d 相紙影出黎既相 有咩畫質可言? 同樣地有大把人玩 包括我自己在內
instant cam 絕大部份係講果種玩味 你唔會要求佢d 相sharp到界手
同埋有邊部新出即影即有係金屬機身嫁
用wide 相紙仲要金屬機身 部機會幾多kg
6千幾蚊貴唔貴真係見人見志 mint 佢不嬲都唔係走平民化product路線
同埋佢好似包你一世相紙 只要你肯係ig share 同有人like既話
玩左兩盒600都偏紅,同時段影既sx70反而少呢個現象

https://www.gofundme.com/help-matt-day-and-family

早排睇完佢介紹RF70,轉頭就
又唔係既,玩即影都有人追求畫質所以玩8x10、20x24
唔同相紙有唔同特性,一部高階機最重要都係發揮好所用既相紙
Instax嚟講,玩過改機都體會到即使用靚鏡,非強光環境下一定散散地

當然個位巴打講既金屬機身又的確唔係點重,sx70都係包金,但摸上手手感非常好,結構又夠穩固

不過都係要睇多啲相先可以深入少少討論,或者睇下有冇朋友買左可以借機試

btw我都想知送相紙點運作,真係一share有送?
如果你當部機值三千,其他錢係做左善事就ok。

因為mint 已經係one and the only one。

唔講幾貴,我覺得部機最煩係出兩條菲林roller。個兩碌鐵同兩條彈弓係你要拆過instax wide先知幾咁西煩,同埋做金屬機身又會貴一個dup。

當然要平的話,你可以自己改110a,b 做intax wide(最簡單solution),我自己砌110a +instax wide 100 埋單料錢三千左右,不過就重手,重過部哈仔。

picture quality呢點都要睇佢出大貨再講。一陣唔對光軸,RF 走焦就大鑊。
佢個網有介紹點先達標有相紙送 好似要有幾十個like
當然啦 要有like 真係好簡單既事
睇返好似得mini送
pre-order 個網寫有都有wide 送
部機即刻抵左
五分鐘影左兩張fuji 黑白wide,一張黑白灰,一張黑偏墨線色,有冇人玩過黑白傾下
屋內打燈影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞