IT界討論區:(28) IT缺人輸入外勞 FG9K起薪在望

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
信公司D medical 一世都未醫好
你知道要咩藥, 之後死都要佢開返果幾隻比你應該得
不過你都講得岩, 就咁睇佢地一定用平藥
巴打做secondment?
2000萬, 當你買跟香港大市既盈富基金大約3%息
平均一個月都可以收到大約50000$股息 有首抽工都唔駛返
其實冇關係架喎
間診所係唔會知你張醫療卡係乜plan包幾錢
張醫療卡其實就係保險公司幫你俾住錢先
如果爆額佢會寄信黎追你找數
所以診所唔會因爲用醫療卡而俾平藥你
反而通常係乜都sell你最貴
it9月薪50 60k都追唔到
轉工啦
虧你明明有急切需要都做份冇醫療嘅工 蝕人工喎
診所知你張卡包咩藥包咩service
保險公司有api call
咁都係知你乜plan每次quota幾多啫
除非你個plan係少到同冇冇分別
如果唔係通常包突有餘

btw診所會api call去check medical card都應該係啲大診所先會 普通診所仔連電腦都冇部check條鐵乜
人工包埋
我個人就認為冇乜關係

我睇開嗰啲都成日轉藥 even我次次都係感冒

都係有時食極都唔好有時一食就好

問過醫生其實就算感冒都有唔同病源
會因應嗰期乜菌比較流行同埋你病徵嘅分別黎換藥

同埋其實感冒係冇藥醫
純粹靠人體本身抵抗力康復
食藥只係幫你減輕病徵等你休息得好啲增強返抵抗力

所以有食藥但又唔休息其實感冒可以好難好
轉份高人工啲同包醫療嘅
包埋OT
應該話其實我唔明點解用醫療卡就要俾平藥
有冇巴打可以解答我

正常家庭醫生門診$250左右

當啲西嘅medical plan係包每次門診嘅80%, 但呢類medical plan要你自己真金白銀俾咗$250醫生先,再自己同保險公司claim 8成

當一般medical plan包每次門診$300, 拎卡出黎就可以睇醫生,你每次睇完唔洗俾錢,保險公司會直接找數,至於找幾多就視乎佢點報

貴嘅medical plan門診每次包$700以上,個醫生本身收$250都可以報足$700

咁點解要俾平藥呢
俾平藥等你好唔到又再睇過?咁佢照樣可以咁對一般冇醫療卡嘅客

但睇完唔好我仲唔轉醫生乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞