IT界討論區:(28) IT缺人輸入外勞 FG9K起薪在望

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
bank只有front office先會bonus大舊
一般bank back/middle lffice有兩三個月已經係max
做緊inhouse p仔
最近屌到對家vendor個女ap頂唔順辭職
RIP
但你交垃圾我唔屌又唔得
D野差成點?
做緊inhouse p仔
最近屌到對家vendor個女ap頂唔順辭職
RIP
但你交垃圾我唔屌又唔得
D野差成點?

bug到飛起
要教埋佢做
機場工值唔值得返
講到vendor 同大家分享下小故事
從前癰個vendor 提供左個computer vision既module
但係佢每次做search個part 係會入返db逐條entry咁做matching的
最後我dup左晒佢啲code 直接call佢都用緊個library 啲descriptor就cache晒係ram到 快成千倍
值得
幾錢
對你呢個做法有D興趣...

你係將cache save落client到定係你自己公司server度?

同埋你係cache 個keyword定成串result?
我地provide web service的 database呀 servlet呀其實全部都係自己野
我做既野其實係好簡單 就咁個matching daemon會定期由database拎新既野放係memory到 而唔係每做一次matcing就做成十萬/百萬次select

Cache既係image descriptor之類
Btw既然講起呢樣 想問下 有冇ching係做vision(machine learning以外)
我呢年做image query
哦...你地D data唔會變所以就可以用cache儲住?
我個啲唔會 我同事個啲另一類data會
不過會變都唔係問題呀 咪做delta import囉 都係比較返個時間啫
唔好意思,問多少少..假設data會改變既情況下

即係如果client 想拎record, 會比較返條record個時間,發現係舊既,就會再拎一次?
Cache個邊唔駛逐條record儲時間 淨係記低overall last update time
Db個邊就要每條record儲個條record既last update time 每次delta import就拉啲record last update time>cache overall last update time既落黎
至於delta import有幾密 就睇你應用
我地個scenario就想個search response time越短越好 咁就犧牲下資料既即時性 每十五分鐘先做一次delta import
明白...thanks 巴打
因為做過幾間公司,d data都係好少,所以未做過呢d野
學到野了
我地有十位數既data 仲要做full text search
而家我地條team對八位數或以下既data量當生菜咁食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞