IT界討論區:(28) IT缺人輸入外勞 FG9K起薪在望

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Java 3年
C# 4年
做開銀行後台system
感覺就好似呢排話雞蛋以前最多一日食一至兩隻就好了,因為膽固醇會超標,但最新研究又話其實無問題,一日食幾隻都得,一時一樣,變嚟變去,都唔知信邊樣好嘅心情 否定我哋一直以來學嘅知識,雖然有時可能係好事,因為係進步嘅要素,不過有時真係會覺得好攰好疲累,尤其是係對個腦嘅負擔好重
銀行七年應該過到40k喎
3年銀行啫
頭果4年係startup
好熟口面
randstad果d?
好似係十年之前,大家都重用緊jQuery去做Dom操作,點知隔幾年之後無啦啦就整咗angularjs,話Dom操作其實唔係咁好,走去做two way data binding,隔多幾年無啦啦又reactjs,話two way data binding唔好,走去做one way data binding,隔多幾年之後可能又會話one way data binding唔好,出過另一隻嘢,呢個過程真係無限地loop落去,無限地輪迴 呢種感覺有啲令人忐忑不安,唔上唔落,有點心理威脅同埋焦慮
剩係貧血領域模型同充血領域模型都鬥左十世
究竟儲存數據既物件應否同時掌管邏輯左拗右拗似乎冇止境咁
結果而家興控制倒置同依賴注入似乎貧血暫時勝出
不過冇可能知之後又會唔會黎多次大洗牌
IT變化速度好似子彈火車咁快
中文terms睇唔明
Google左幾個字先知講乜
n個post之前同你地玩過一堆中文terms

問題主要由於傳統oop解決唔到所有問題
任何設計模式都有好壞處
同埋成日比人濫用搞到過度設計
所以耐唔耐就會有新模式出現
其實所有design pattern都有佢啱用嘅位
根本冇universal design係fit任何野
interview問你遇過最難既問題係咩 你點解決
你會點答
呢條問題用technical方向答咪得 寫開program大把例子講
有做過野實識答
全部google
最難既問題係點說服d user咪撚用佢地既idea
HR:你覺得做IT最難係咩
IT9:溝女
HR: IT9:
HR:你覺得做IT最難係咩?
IT9:咁你覺得毒撚最難係做咩?
HR:做咩呀?
IT9:愛囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞