IT界討論區:(28) IT缺人輸入外勞 FG9K起薪在望

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
試下唔好做煩膠
你係咁話呢行毒,你又做緊呢行,咪即係話緊自己毒
IT不嬲毒
愈怪愈好,反正沒女
講就易,有得我簡,我唔讀IT,唔讀IT就唔會做呢個IT.唔做呢D IT 咁就無IT工作經驗.
如果輕易轉到,又唔係等錢用,我一做就唔撚做呢D咁撚毒既野
事實,做PC 仔,考完神高神大, 拎住碌炮,希望比人感覺有活力D
做IT狗? 日日對撚住D code寫撚到識飛一樣無人會理你話你勁
其實你話我毒,我真係認.
未入行,本身自己真係唔係咁毒,中學會同人打下波,
有時真係星期六日,無約人都會走下去行街睇下野咁.
但係做得呢D IT耐左之後,星期六日,真全完全唔撚想出街.
我發覺真係做撚左呢行個人精神真係差左好多
一係收工做下gym or 跑下步出身汗
如果唔係真係就黎癲
會點架
其實都癲癲地架啦,做左IT真係自己都變左好多,又回執左,又易暴躁
關IT撚事咩 你自己返工之後唔願出街
咪係,咁你番咩工都會啦
咁一係你轉工囉你咁唔滿意
其實又唔怪得user啵 醫生醫錯人你都會屌鳩佢啦
對output高啲要求ok 定係覺得空管爆heap每30分鐘reboot一次可接受
我估大家build既野唔會牽涉人命 但想像下有啲system係有bug會出人命既 再諗下點解自己個system可以求其出貨

利申 道德撚 推崇ethics呢科應該係必條 而且唔合格唔應該畢到業
講起都心撚up,平時班UX designer 整撚到個樣雀咁撚樣
做就做撚死我. 眼見個UX designer 日日仲走過黎笑住咁講,我收工啦,有咩UI 野聽日再搵我
我就做撚到隻狗咁.係咁OT
咁IT狗又唔可以中學畢業入行除非學校TSS
但係你話同醫生比,就等於三輪車鬥單車咁既樣
都係少d 入來 睇多陣都會精神錯亂
咁咪你囉
你自己都無得簡
無能力離開呢個圈子
咁你話咩人地好古怪+好毒
你自己都係呢啲人啦
不如你改變左先話其他人ok
一開頭一個半個係到講都係笑下咪算
之後個個都係到講
我想講
你嫌it呢樣果樣嫌得咁勁
但你就係廢先離開唔到呢到姐
唔係你去外國又好
轉去做sales都好都係一條出路黎
你就係唔識講野 英文屎 無其他選擇先簡it
咁你就唔好話做it點點點 啲人點點點
因為你都係拖累緊呢行image既人
利申想走隨時可以走 但中意dup code先繼續做p仔
其實毒同古怪咪又係你地
唔係呢係呢行

根本人地就係睇係點既人>>>>>>>>>你做邊行

無可否認vendor 係毒啲
但inhouse 根本大把正常人 普通文員姐
都係嗰句,毒係自己問題
根本堆人係性格有問題

點轉行都死架啦
我最怕ACG毒撚,但返工咁耐淨係見過一個,無論係
SI Vendor Inhouse做齊
PT學校都做過

其他各類同正常人冇乜分別
一樣運動旅行拍拖湊仔
根本係人既問題
都係貪佢起薪高姐..
呢行比人當狗撚就真
個個以為你番工玩電腦, 開下電腦ac
好多垃圾IT狗
一做講過,我都話唔係等錢使早就轉行,
你估我真係想強迫自己做IT?
但問題有左呢D工作經驗出到去仲可以做D咩
加上我係等錢使
我轉行搵唔到第份工,
無咁既價錢真係仆街架
呢行本身都就係好多毒撚攪到變左咁. 加上長年類月,
工作影響慢慢慢咁咪變成咁
我都講過我一開始唔入呢行個時都會思想正面D,
慢慢愈做個人愈自閉
比我有錢我早就唔撚做IT.
你估真係想又屌IT又做IT咁撚傻既咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞