IT界討論區:(28) IT缺人輸入外勞 FG9K起薪在望

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
香港幾可有工係真係做R&D
絕大多數都只係code monkey
呀豬呀狗讀其他科唔識TECH/寫曲
補個IT DEGREE已經做得狗既head
it DEGREE 易讀到乜咁
有啲想讀個taught master但又唔知讀乜好

cs master唔大興趣
data science master又太難應該唔會入到
data science都係教下stat同r, sql都要讀返cs先有course
hku個data sci master係 精算+cs department host
interview好似要考數有卷做
點睇hku個fintech/e-commerce
老老實實讀返cs算啦, 同hkust個big data master一樣
事實IT呢行,香港腦細角度黎講愈平愈撚好
有兩個求職者黎In
一個master 開30000, 三年經驗
一個HD 開18000. 一年經驗
多數腦細都會簡後者.
所以呢行就係咁撚低賤既原因
香港諗下好,
如果比我簡,請呢班女既錢,黎加我人工叫雞算
第一同第三隻IT狗,睇佢條野都扯撚緊
中間個隻IT狗做撚到死老豆咁樣. 分分鐘條女放隻手係佢條野到都係咁既樣
睇得出抗壓能力極高
IT界就係要呢D精英,為Code而生,為Code而死.
靚仔過個三個
城市大學(CityU)
蕭正楠(電腦系)
黃浩然(資訊科技系)

中文大學(CUHK)
孫耀威(計算機工程)

it狗可以拎出來打飛機
呢D 典型IT毒撚樣,
利申,做左IT之後自己都係咁既樣
可能佢淨係接受到二次元
btw 咁樣谷住谷住咪仲衰 支持叫雞有得CLAIM
咪係,再唔係直頭比人摸埋咁咪仲好.引人犯罪咩
俾我就張擺飛雞d錢俾我買&擺figure算
原來大家都覺得code monkey就算
我覺得唔係人地睇唔起IT 而係睇唔起啲無要求既人
對工作又無要求 覺得求其左抄右抄算
對生活又無要求 係到話死做爛做為code而生為code而死

其實你無要求既話 做邊行都係咁架啦
文員可以開OT做垃圾 acocunt可以開ot做垃圾 醫生都可以連續做幾廿粒鐘 又可以做到睇唔到紗布cum住左個永久造口啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞