IT界討論區:(28) IT缺人輸入外勞 FG9K起薪在望

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
網上面其實仲唔可靠
所以我都係成日講,除非你話諗住一世我都唔去識女,唔結婚靠叫雞出火
咁咪就入,唔係真係咪撚諗IT.
唔好話諗撚住人工高,就入行,無錯,你可能真係比人搵一千幾百
但失撚去左社交能力真係唔好制.
根本IT圈子就係好撚多毒撚.一係就係性格古古怪怪,又老撚土
日日唔聲唔聲,對住D Code 對住D毒撚,無論你本身有幾social 都好易比人同化
雖然IT 係香港節墮有眼見,之前公司走撚左個人,請撚到依家都請唔撚到人.
咁你就知咩回事
至於你話其他科,我夠彊講一樣有人講唔到女,類似IT毒撚咁
但係其他科比例一定無IT呢行咁多毒撚.
加上其他科,返工又多女,有時開下會,唔social都焗到你social啦
點同IT狗咁愈做愈毒先得
Code呢家野好撚慘,你做到三十幾四十升唔撚到
好多公司見你開得大都唔撚想請你.
請個FG唔撚好? 反正都係抄code既
真心如果唔係生活需要錢,同做左呢行幾年我真係好撚想轉行
搵番文員仔打下字溝下女,好撚過做呢行咁既柒頭野做死一世
番過電訊公司果D工程部
人地又係一間OFFICE好多仔,8,9成男, 要靜果時一樣同IT狗咁靜
但個工作環境氣氛真係唔撚同IT仔
人地又會打機, 上下兩登果D
個感覺同IT仔果種毒FEEL唔知點解唔同

總之人地好好多,我都R爆頭唔明
大公司會好啲
文職仔,大家交接文件都會吹兩句嘴
IT狗,個口唔知點解唔識開咁
同佢講A,佢答:係咩,真係唔知
講來講去都係D tech 野,最近payme搞成點
支付寶幾成功
咁呢層我唔知但聽落都係毒
但我覺得IT狗好多毒得黎,性格都有問題,好簡單,我上幾份工,有條仙D既IT狗
屌你老未對CODE嚴緊都好似有病咁,連個名起得唔撚好都要你改番,本身又多野攪,準個D閪UI直頭用間尺度睇下準唔準,平撚時又唔撚出聲,打招呼都唔撚理你,後尾無幾耐搵撚左新工走撚左,對得多呢D仆街人都好易有問題
呢樣真開口埋口,講tech,講打機,唉基本上無其他話題
咁好邊間
正常香港老闆一早要咁做
為左平請撚埋哂D狗唔搭七既人返黎影響公司
我諗真係環境造成..
不過好多IT狗同佢打招呼真係唔應機
呢D唔係禮貌來咩
唔熟還唔熟, 大佬樓下個看更都會同你打招呼啦
中小學朝早見到呀蛇都要講早晨啦
生活要錢,抽撚左居屋頂硬上,無計
唔係一早就轉行,做下第D溝下女唔好
大佬,同d hr女同事威圍喂下就話姐
成班毒撚有咩戶外活動好玩
一個二個出到去都妹下妹下咁撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞