IT界討論區:(28) IT缺人輸入外勞 FG9K起薪在望

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
咩field 睇你講既你唔似有code dup 平時做咩多
應該都係general it support (server+network)?
聽落20k up係中規中矩
利申 software engineer 其實唔熟support行情
如果轉做vendor都係想aim做差唔多既野
我自己估 inhouse應該比較輕鬆 如果差唔多人工既 我寧願返輕鬆工
Pantry interview
你地會唔會用D咩tools 去幫手拎data, 減少server負荷果d?
我都係由inhouse 轉 vendor
兩個著眼點係唔同
Inhouse 重視business logic
Vendor 睇tech

你嫌做inhouse 學唔到tech 野係好正常

但Vendor 即使成日用最新嘅tech,
反而好少會少咗諗個客嘅business logic
是但過到就算

兩個做野方式係好唔同

當然,可能係公司問題
依家返vendor 仲hea過返inhouse

Inhouse 好多野要諗,要諗曬成間公司用嘅system

Vendor 只係focus 喺客講嘅function,就算做少咗,叫個客比錢先做
而家個arch好虧 mysql再落solr 無做前期規劃
重製既話我會建議直接solr cluster/elastic search cluster
千其唔好用VM 雖然部署係好方便 但啲IOPS低到一個點
咁好既 唔駛同一時間跟幾個客
你係programmer都識咁多呢d 好勁
我淨係識db 加indexing
細公司 title係software engineer 實質又要code又要design arch又要DBA又要deploy比客又要op埋 我仲要自發main埋deployment tool同望下同事啲commit
唔係吹奏細team可以練野學野 其實邊有時間慢慢比較唔同既野慢慢比你學啲用唔着既野 一切都係死亡行軍
尤其係當你討論document schema個時 你老細仲着眼緊json定xml 你就知咩都要一腳踢
我哋喺屋嘅時間好少撞,所以冇呢個問題
巴打邊區 諗住轉新工穩定就搬出黎 而家諗緊租邊頭好
大埔,最好租一程車 30 分鐘到返工地點。
屌 之前有搵過我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞