IT界討論區:(28) IT缺人輸入外勞 FG9K起薪在望

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
問題大概係好多人唔了解IT其實好大範疇
每一個aspect都有domain knowledge
以至唔認為係專業

事實上其他工種抄野更多 例如做宣傳
做垃圾情況更多 日日玩辦公室政治
戴緊cheap雞apple watch
見得下人又唔駛諗點襯
apple watch其實都幾貴我覺得
上面財俊巴打已經睇緊PP嗰啲level 我幾時先搵到多啲
我望咋 撚有錢買咩
Apple產品係貴 但如果你成堆野都係apple既話 係有啲value added既 不過值唔值就見仁見智

apple如果所有野都用佢就好用嘅
不過係囉值唔值就
七月中先轉過去 做到幾個月過到試用再算
過唔到都唔知點好 有得回舊巢但係其他core都走晒 雖然唔會做得辛苦 因為我唔會on9咁做幾人份既工作 但會無以前咁開心

我淨係retina都覺得值了 成功比教主拉入教
apple一直感覺就係唔錯好用但overpriced
afford到咪買
係反而唔明點解學生哥10歲到20歲都要揸iphone
我就一向覺得發揮唔到productivity既device都係得啖笑
做R&D
可以轉營做咩
寫code冇滿足感 achievement真係會好悶 做唔長.....
讀phd做research寫paper
錢從何來?
Studentship
RA+TA
我同事phd candidate 一個月三四萬 幾多就唔定既 要睇你個個sem負責幾多TA unit 不過唔駛擔心無得做 因為唔少人(大陸人)嫌麻煩唔想做咁多
當然啦你要交返學費 但你唔係嫌麻煩唔做TA既 絕對夠學費同生活費
讀完個phd之後可以去下其他地方做postgrad 我同事apply左新加坡 過去做research同做下lecturer 有穩定academic path 50k 重點係租屋1.5k
見agent
唔知買咩買apple就岩
android不了
毒癗一樣既存在
單身人士或者FG就得
你要供樓, 要結婚, 已經唔work
我有另一個同事 佢係researcher 好似諗緊讀唔讀phd
結左婚 樓就唔知 因為同佢其實唔係咁熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞