IT界討論區:(27) Agent 靠得住 猪乸會上樹

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
non cs background 有programmer 18k係咪已經好好?
次次20k都比人壓到18k
夠境20k或以上既工係邊揾? 全部大公司?
glassdoor
linkedin

FG唔好搵agent
佢地為sell西工壓價會不停踩你
打擊你自信
佢地要問過你意願先可以幫你send cv??
試過問都唔問幫我apply垃圾工
你經咩agent?
我用agent前都會google下係咪大agent
我諗你呢個問題要問返recruiter/law啲人
因為正常要有你既准許先可以用你個人資料

自申:幾間大agent都話要我答左yes or no先幫到我send cv
fg hku engine first hon
有it intern
github有幾個以前學校做過既project, fyp係搞machine learning既野
以家寫緊個personal webpage唔知會唔會加分
好難唔經Agent 但Agent 介紹得個D基本上閪工
non cs 都有18k 都仲要貪
IT界: Server, Network, Support, Voice 請進(3)
https://lihkg.com/thread/573748/page/1?ref=web

呢度問會唔會好D
邊個會想做DC
有做過
個陣做左幾耐同幾銀個月
18k合乎市價已經好好
不過有能力就可以叫上去 睇你skillset
第一份工的話就唔好咁高要求, 反正跳下一份又加幾k
可能見你non cs
又唔係嘅
第一份工高人工之後再跳都會高過同期嘅人好多
始終好難jumpy到每半年轉一次
你個base高嘅一年跳一次每次~20%都已經差好遠
一年
over 20k
將軍澳
No
連我係cs degree 都係得16k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞