IT界討論區:(27) Agent 靠得住 猪乸會上樹

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
同react 個hot update 類似
睇返資料,js喺ES6就有Promise,嗰時的確未有await async,所以嗰時通常係比較rxjs同Promise呢兩樣嘢,而rxjs比Promise有更多功能,例如可以突然cancel,之後ES7就有await async,同樣作出比較,await async其實都係同promise互相合作,只係提高咗可讀性
因為一寫for loop就整多咗個scope出嚟? 結果就愈嚟愈多花括唔知邊個打邊個
如果份工可以剩係寫for loop 就ok 我情願寫一世for loop
有種覺得for loop會食resource既感覺
for loop 已經易過咩 polymorphism / multi-thread 好多
唔直寫咪寫recursion

平時見到呢個畫面嗰啲網頁應該就係progressive web app

上網寫:
PWA 具有一些關鍵要素,能夠結合 WEB 和 APP 的良好體驗,透過 WEB 提供 Native APP 特性

特性主要有:
Responsive-響應式的用戶介面,可以在不同裝置下作最佳化的顯示。
Progressive-漸進式,提供每一位用戶做基本的瀏覽,若支援環境、可以提供更強大的功能。
Installable-可以藉由 Add To Home,如同 App,會新增一個 icon,可以直接將網站加到手機桌面上做切換使用,不需要再透過 App Store 下載安裝。

例如如果check到係手機上個網,會show Install Banner,可以設置Splash Screen或set到類似Native App的呈現方式而唔係browser上嘅方式(即係無咗browser上面嘅url bar)

https://medium.com/@jacky810124/progressive-web-application-day01-pwa%E7%9A%84%E6%84%8F%E7%BE%A9-29e8d2a940de
https://medium.com/@jacky810124/progressive-web-application-day02-%E5%88%B0%E5%BA%95%E4%BB%80%E9%BA%BC%E6%98%AF-manifest-9f6e21994b36
https://medium.com/@jacky810124/progressive-web-application-day03-%E9%9A%B1%E8%97%8F%E5%B7%A5%E5%85%B7%E4%BA%BA-service-worker-92e207b64af6
如果份工可以FOR LOOP做過世

一定已經有人做緊
岩岩都睇到 原來都幾多app 做緊
睇黎native 個市場都越搞越細
遲早變晒寫web
唔會,native都係主流
除非你將rn flutter呢堆都當係web
幾十年前真係要寫recursion 唔係分分鐘out of memory
連登都好似有
不過同native比應該都係未夠
trend 呢家野真係唔知
之前都無諗過react 果d 發展得咁快
recursion好慢,而且我有時覺得喺好多情況下for loop比recursion重更加直覺
時間問題掛 暫時好似都仲係好多限制
recursion點會慢
睇case
recursion唔一定比loop快
留名睇code4food屌柒你地用recursion
普通case應該分別唔大,通常啲人話慢係case大嘅時候

IT又跑贏會計
反而我想問點解會有IT狗去勞工處到搵工
咁只可以講句抵撚死
IT狗連基本搵工網都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞