IT界討論區:(27) Agent 靠得住 猪乸會上樹

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
完全可以話唔識.
I大都叫好D
但一樣唔撚夠
讀書班老師你撚得你,寫到狗屎垃圾work到都比分你
加上出到黎多事侯都會有個底層.
睇撚死班FG
最撚好笑,好似我公司請人咁,屌你老味OO都未撚熟casting都唔撚識,仲話仲P仔
不過無計人地人工一句夠底就玩撚哂,理撚得你識唔識OO
唔識,我覺得FG屎極我當你OO唔熟,起碼最基本既casting都要識
我覺得做得P仔,無可能casting唔識
唔識casting 真係好有問題,當然都快上手既呢D野
時間既問題姐
學哂啲basic syntax
想寫吓啲小程式又或成係整啲mini games玩吓
內銀文化係濕鳩到極致
做中資預咗做狗
現實係我做咗幾年p, ap都冇機會真係用好多OOP
根本啲project完全跟唔到OOD

呢間正宗垃圾
又呃cv又推西工
glassdoor
linkedin

FG唔好搵agent
佢地為sell西工壓價會不停踩你
打擊你自信
作為一個non CS related我仲未有得grad
稍為分享下咁不喜勿插

首先learning curve好重要
所以我會推薦番入門門檻低但性能不錯既C#語言
由於Visual Studio功能可以好好提示編譯錯誤同修正
Microsoft仲有中文既文件睇
幾乎肯定java比唔到你咁快拎到第一個程式既滿足感
特別係初學者對linux系console有抗拒 較偏向windows系譜GUI程式

簡語言我優先度係community support>syntax>application>design idea>performance
如果隻lang冇得google我投海自盡算

hello world完之後就試下跟下tutorial整下
類似d轉下txt亂碼果類程式 反正抄code
呢度你就會接觸到primitive types同埋何謂高層操作
順便理解下string為何不可變
點解強國文件會變亂碼
自學既你一切自由

下一個難關係oop
理解封裝繼承多態
然後可以試下你整果d水蛇春咁長既script型Main()方法著手重構
基本上以後你學到野就重構佢一次
每次重構你都會覺得昨日的我on撚99

講住咁多先
如果比人插我就收皮
強烈推薦JetBrains家族嘅一系列IDE
用過就返唔到轉頭
自學嘅你,或者可以分享下邊到搵到啲高汁嘅exercise比beginner?
唔明點解話Google下抄下code又改到work有問題
我冇做過任何exercise
全部由抄code學起
想整d咩就抄d咩
做exercise冇咩成功感 個人認為
做exercise 點都係好既
最少走少好多彎路
屌那星 呢D天時IT9完美屌打所有工
守server果班間房長期廿零度
仲凍過出面D商場
一面蓋著被一面打機睇波食花生
佢地要問過你意願先可以幫你send cv??
試過問都唔問幫我apply垃圾工
你經咩agent?
我用agent前都會google下係咪大agent
我諗你呢個問題要問返recruiter/law啲人
因為正常要有你既准許先可以用你個人資料

自申:幾間大agent都話要我答左yes or no先幫到我send cv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞