IT界討論區:(27) Agent 靠得住 猪乸會上樹

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
不過講真cobol始終係銀行backbone
十幾二十年內都唔會俾人取代到
大公司人工唔一定會比你宜家高亦唔一定inhouse就更輕鬆其實
vendor都有啲好hea嘅
有心搵不妨見多幾間
其實你係jobsdb嗰啲明碼實價寫哂出黎實大把人狗衝
係做screening辛苦啲
但係見工點知實質會chur定輕鬆
INHOUSE睇間公司多唔多 IT RESOURCE
其實比個senior title你 個workload都一樣 可能更加多添
你而家係因為太撚chur想走

你自己計下加多幾k cover唔cover到你既workload囉
你仲要計下D人情債 可能要留多1年半載
繼續chur落去

轉工既話無絕對 但大部份vendor都chur
inhouse會比vendor輕鬆
點知多唔多
班友都可能鳩吹
問到嘅
話多唔多OT呀
平時啲job duty係點分
我次次見工都會問到好深入
多resource都可以好撚忙
見過有inhouse將所有internal business workflow做哂automation全部自己寫
IT有十幾人 全公司得幾十人
咪又係做到仆街
咁有好多client資料
唔通又唔理得
其實我去到30呢個心理關口就okay
Inhouse做既product好似好玩過細vendor d幾個月貨仔既野
冇 轉唔返出黎 一世做銀行
超有前途
你諗下全球可能得返幾十條友寫
你又識寫 wo
真定假
呢d係on9說法,以前我都係寫cobol.
Cobol講到咁好,linkedin cobol 社團班on9就唔係乞jobs啦,又話咩柒cobol有好用的ide, 唔似以前3270.又話ibm出左新式tools 支援cobol. 心諗:呢d ide, agile方法完全係用左新一代的技術,既然cobol 講到咁好,根本唔需要進化到同其他國睇齊,要進化唔點解仲要cobol. Ibm搞幾多cobol gen json呢d microservice 方向算鳩數。出黎行,最忌比自己用左甩唔到ga野洗腦,只會愈做愈衰。

咁巴打依家做咩? 係咪唔會再考慮cobol?
你30幾k啦波
20望30
30望40
都係既
從來都係40k先開始係個關口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞