IT界討論區:(27) Agent 靠得住 猪乸會上樹

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
係連登先萬官階下品雖有P仔高者
Help Desk就算啦
真係做Support同NOC要熟infra,一定要識network troubleshoot, 仲要基本system scripting, 有D仲要識"read" front end back end寫出來既野, 最慘係大部份都仲要返更,無20K不如做看更算鳩數啦
咩學歷
Lm
想問下d job ad 要 agile , scrum果d即係點?
要吹之前project有用果d methodologies?
你冇用過一問就知
可以自己研究下個methodologies係點話你識個idea不過冇用過
兩登班it9識好多野
點解仲未升到manager grade
仲得閒上來鳩吹
哦! 唔該
Scrum好有用wor
起碼有條理咗
每一個人知道自己負責乜
又可以拒絕hotfix issue
當你試過做大公司由啲乜都唔識嘅膠層行scrum再架空哂啲manager你就知行scrum可以痛苦過waterfall
咁係d人問題
Scrum 根本唔應該involves 多過一個manager
公司架構不一定適合行Agile methodologies...
根本香港公司大多數都唔啱行scrum
行kanban或者scumban現實上係會好啲
in house support轉咩比較易?
我唔想做first line support...
一開始俾家姐個fd水咗去MNC做support狗 依家好撚後悔
Ive hd fresh grad
有間公司做fiber planning
開價14k,話明唔洗ot
做唔做好?
why 好過細公司啦
第一份工, 做夠一年即轉返有興趣既野

新恥笑三寶
可能大公司嚟
如果人工高其實又冇咩所謂嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞