IT界討論區:(27) Agent 靠得住 猪乸會上樹

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我諗得寫開c#.net嘅人先仲會用angular
近其近最興vue
react都收收地皮
我覺得angular衰落主要係因為angular 1轉2太大轉變,嗰吓令啲人又要重新學過可能有啲接受唔到,但嗰時Angular唔大轉唔得,嗰一排已經興緊one way data flow,angularJS設計上變得唔適合大型project發展,只不過咁樣一改啲人一時間難已接受咁解
個人覺得angular2-6其實都幾consistent
係算好用的
learning curve唔算多 如果本身寫開c#+javascript
可能真係咁,但正如我上面咁講,1轉2嗰吓已經令人有啲保留,其實我覺得佢應該直頭轉咗個名佢,剩係AngularJS變成Angular似乎唔足夠,啲人睇到個名都重仍住佢係同AngularJS有關
用過一兩次非必要都唔想掂
用mvc算數

mvc要做spa寫jquery同renderpartial仲煩
angular寫好個框就好好用
係寫框嗰下好痛苦
睇你需要咩,如果frontend需要比較多嘅interactions同著重User experience就可能需要frontend嘅framework,因為真係方便啲同埋唔會每吓動作個畫面都閃一下,如果唔太需要可以照用MVC都無問題
mvc唔洗spa啦 asp.net開幾版咪算,partial view又得 authen又一鍵搞掂 整完理撚得佢 反正冇人理背後係點
rxjs 係用黎handle sync姐唔係咩
async
上網Google完,原來係promise同await async啲friends
咁又唔同
好似係因為
js本身無async同await
先需要有rxjs
好似係,唔係好熟JS
如果係普通搞得掂就算就得嘅,高登十幾年都係咁運作添,但如果突然遇到挑戰者,好似連登咁,就玩完了
算啦 反正大家都做唔長
有無人好似我咁
好抗拒寫for loop
loop條唔長既array都好都好抗拒
唔係,其實都係差唔多嘅嘢嚟,只不過用法同特性有少少唔同,可以睇吓呢篇嘢
https://www.cnblogs.com/keatkeat/p/7084388.html
js一定有啦 係佢樣衰 最憎js
咁要LOOP果陣寫乜?
stream?
其實搞一大輪整嚟整去都只係Syntactic sugar,callback hell->promise->await async->.......無限語法糖進化
隨時比數碼暴龍進化有更多階段,幼年期1->幼年期2->成長期->成熟期->完全體->究極體->超究極體->.....超超超超超究極體->最後俾人打低咗變返幼年期
都係要寫LOOP
可以唔寫就一定唔寫
https://developers.google.com/web/fundamentals/codelabs/your-first-pwapp/?hl=zh-tw
大約係responsive之餘又可以跟據你個情況逐步提升功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞