紫色手指公 (128)

1001 回覆
36 Like 3 Dislike
我覺得除咗nebula句 I want a sister 聽到打冷震之外
其他都好正
starlord講老豆條線
rocket講佢自卑
全套戲好feel到佢地真係一家人嘅感情
配埋啲歌真係好正
頭十未必排到,頭五都okay既
CA2
IW
CA3
智3
AVG1

唔知點解幾鍾意智3
1. thor 3
2. iw
3. cw
4. a1
5. thor1 / drs
6. gotg 2 / ca2
7. gotg
8. im
9. ant man / spidey
10. aou
4打後好難排
CA2
IW
GOTG/CA3
CA3/GOTG
Thor3
Avg1
IM1
Antman
Dr Strange
GOTG2
Black Order嘅死法都接受到嘅
但個過程唔太鍾意

好似Proxima Midnight咁
完全表現唔到Bw同Okoye抽贏佢
又係比Sw屈機屈死佢

如果係Sw控制敵方個啲大型齒輪
Bw同Okoye合力打佢上去會好好多
1. GOTG
2. Antman
3. Iron Man
4. Homecoming
5. CA2
6. Ragnarok
7. Avengers
8. Infinity War
9. CA3
第10諗唔到
應該無咩人咁排...
D角色同情節好有吸引力
會令人想一睇再睇
不過我都係覺得有太多位唔應該搞笑破壞氣氛同埋focus多d喺主線
仲有cg同打鬥問題
所以同排第三嘅ca2仲係有大距離
同gotg接近(gotg無thor3嗰種吸引力)
Antman我都幾鍾意但應該會少d人排到咁前
本身期待Bucky同Steve會有合體技出吓
點知Wakanda啲英雄比Thanos一拳一件就瞓低哂
乜合體技都冇
得Bucky同Rocket有
好奇下
點解iw咁後
點解homecoming咁前
我都知
我又唔係最鍾意佢個角色, 不過套戲真心覺得好睇
好贊同你講既野
不過我覺得破壞氣氛唔算嚴重同埋真係好搞笑所以就無咩所謂了
排果陣醒唔起spidey
但佢同gotg2我都差唔多鐘意
1. CA2
2. GOTG
3. CA3
4. Avengers
5. Antman
6. Iron Man
7. Thor3
8. GOTG2
9. Dr. Strange
10. SpiderMan HomeComing

IW雖然佢依家話唔分Part 1,2
但睇完之後, 對我嚟講都係Part 1嚟
唔算係一套完整嘅戲
所以我冇計佢
infinity war我覺得大致上ok
不過要好有意識地理解佢哋nerf咗thanos好多
投入佢個氣氛感情, 幾段打鬥先講得通
如果要駁故, 其實唔齊石嘅thanos好多位都屈得死班英雄
當然你可以當我少少nitpicking喇

homecoming係因為最鍾意嗰個係蜘蛛俠
我睇antman有refernce佢嗰陣, 已經爭啲喺戲院想嗌出嚟
終於有人拍套真正青春無敵嘅蜘蛛俠電影,
劇組應該擠咗唔少腦汁佢諗點溝埋好多個年代同版本嘅spidey設定擺埋一齊
呢啲effort都睇得出佢先係真真正正嘅親生仔
當infinity war係帝國反擊戰咁會獨立好多
不過望avengers 4唔好變return of the jedi咁款囉
1. CA2
2. Avengers 1
3. Thor 3
4. Avengers 3, CA3
5. Black Panther
6. Antman, Iron Man
7. Doctor Strange
8-10. Whatever

覺得Black Panther嚴重比連登仔低估,睇日落同埋最尾黑豹對住個細路笑好打動到我

[Unpopular Opinion] Avengers 3嚴重被高估,依家IMDB邊有可能去到9分 導演算係做到史上最好最完美嘅crossover電影,但係個crossover無論幾好,都好難同CA2呢啲專注講好一個故事嘅電影競爭
以獨立一套戲黎講
CA2係無得輸

但係CA3 A3
獨立一套睇你會覺得甩頭甩骨
係因為有前面咁多套
睇住咁多位角色轉變/成長
先會好睇
其實好難排 有d角色好d,有d搞笑d,有d炮谷d
都係咁排算 用級別分 不分先後

神枱級:ca2,ca3,iw
高質:thor3,gotg,ant-man,im1
好睇:im3,avg1,ca1,thor1,bp,ds,aou,gotg2

好睇嗰d已經係差上面一level
有d係角色加分,有d係動作加分,總之比我有機會都想再睇
aou gotg2 ds雖然失望但都叫值得睇

其他就麻麻地
homecoming自己唔中意
除左tony教仔嗰part成套戲都覺得悶
唔會想再睇
可能比以前spidey差太遠
a1劇情黎講都係覺得無以前咁好睇
所以由高質踢落好睇
我自己ca2 ca3 iw諗左好耐
覺得始終整體黎講ca3略勝
Ca3講兩邊分歧處理得好好
而又唔會變avg2.5 im4
都係集中返講隊長點抗爭
最後去返私怨+bp作為第三者去睇
內容已經好正
拍出黎緊湊
角色演繹得好
都未講動作場面嗰d已經好考導演功力
有好多位拎ca2嘅好處再發揮得好d
所以呢套始終放第一

我覺得有時好難當獨立戲黎睇
始終mcu係連續咁拍
唯有睇下導演構思/出眾嘅地方嗰d黎比較
出面啲post見到標題都唔想入
一睇標題就估到會有成班撩交嗌既人係入面嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞