進擊的巨人 105 凶彈 中文 集中討論

528 回覆
28 Like 56 Dislike
如果賈碧知道島上面既真相 未又係好似萊納咁

根本成個劇情就係冤冤相報何時了

直至到其中一方 冚家產/收檔 唯至

自呢幾集起,我漸漸覺得法爾可會成為關鍵人物

首先由法爾可嘅思維模式去睇;法爾可可以話係馬箂戰士隊入面對島上人無咁敵視同埋會嘗試下由唔同角度去諗嘢(詳見91集到直家)。

甚至係今集入面佢一針見血咁指出個問題嘅重點,可想而知佢係最有機會為艾族嘅困局諗到突破位嘅人物。

相反賈bitch係希望透過提升自身嘅「價值」(即戰功)嚟換取尊重同接納,但效果係點,大家有眼睇。

根本賈bitch就係一直都被困在局中嘅人,相反法爾可唔係,佢係一個睇清局勢嘅人。

期待佢上島之後嘅表現以及同艾倫佢哋之間嘅互動。
總之一定要話賈碧係仆街 千錯萬錯都係一個係洗腦環境長大下嘅細路女嘅錯
佢比人洗腦得黎根本唔當島上人係人,更確切講,佢都冇當過敵人係人
利用對方同情心殺完中東人仲要哈哈大笑,佢根本好享受戰爭殺敵既感覺 仲口講要話比全世界聽艾爾迪亞人係善良既
仲有法爾科同佢講,島內人都係比人侵略而反擊,佢都只係話島內人係抵死,島內人夠係同一個民族,佢又話島內人既命同佢地唔一樣 相反自己幫馬萊屌打人就係正義
根本口講解放民族係佢比自己一個冠冕堂皇既藉口去享受殺敵後既優越感
加碧自細就接受洗腦教育係好可憐,不過falco都一樣受過洗腦教育而且係戰士後補生但係仲有獨立思想. 其他同期既後補生都有獨立思想. 得加碧一個會真心想為馬萊作出貢獻
成個收容區都有好多人都有相似既成長環境同經歷,但係唔係每個人都會好似佢咁想做馬萊政府隻狗
萊納都會內疚
賈bitch重理直氣壯

又講萊納
賈碧連牆入面都未去過
仲有賈碧殺嘅至少都係士兵
調查兵團都話要將平民影響減到最低 剩係殺軍人
係艾倫大開殺戒姐
YUP
之前都有講 同其他國家合作反馬萊(個黑人/飛艇可能係咁黎既 早係錘巨宣傳之前已經搵到國家合作)
但咁樣係咪又害死馬萊人/ 其他國家會唔會用完即棄 咁真係唔知啦
艾倫都係殺班高層姐
太長唔quote 了 回應返#326巴打嘅分析
我都同意梟係組織並非一個人 同埋復權派行動一直暗地裏進行緊 嘅呢兩個仮說

首先正如巴打所講 一直無詳細提及梟係幾多個人 而且有進巨能力嘅梟 如果一路以黎都係孤軍作戰 恐怕難以喺軍方耳目下潛伏多年
同埋佢同時有提過面對無數族人喺自己眼前死亡 覺得內疚 令我覺得會唔會係有人/組織時刻提醒佢嘅使命令佢唔好咁輕舉妄動?
當然未有更多證據證明 一直只係9up

另外我係較早前嘅回應中亦有提及 最新一話中皮克提及設置陷阱嘅嗰位假士兵 其實係猿生嘅手下 同埋佢係大約三年前失蹤咗 令我覺得佢失蹤係為咗執行任務 所以得出以下仮説
該名女兵為猿生效力→
①猿生喺潛伏於軍方嘅復權派
②猿生並非復權派 有某個目的

如果係①嘅情況就同#326巴打講嘅嘢不謀而合 以間諜身分成為馬萊戰士
但係①嘅話有一個疑點 如果佢由細到大都係為復權派效力 點解好似顯得咁憎古利夏?
所以就得出②嘅仮説 佢喺加入軍方之後因爲某個契機而令佢懷有反馬萊嘅心 所以選擇同艾倫合作 亦比較似跟住落黎嘅走向

Anyway 一切都係9up 希望大家多啲討論劇情疑點
重睇
加碧今集講身份問題自細被人歧視
成為馬萊戰士立功令馬萊需要佢
自然唔會質疑做戰士啱唔啱

falco佢設定上善良,最初打仗連敵人都救
但做戰士要殺人,同自己價值觀有出入
自然會諗做戰士啱唔啱

咁的設定有咁的發展都正路
其他後補同收容所的人有獨立思想我就唔記得
皮克未死
實估到吉克25
佢家人
同意個位巴打講法 我都冇辦法想像只係得一個滲透咗入馬萊既士官可以做到乜
依家玩緊 PS4 隻巨人見到莎莎就好 sad
得巴打仲打緊
睇返光頭仔話莎夏同讓係特別的
莎夏便當後, 104期原來得返佢地兩個係普通人
無野可以反駁, 講得好好
可能而家套軍服唔方便帶頸巾啫
以三笠嘅性格 就算幾唔方便都會戴

Btw唔係喺第一次發動座標嗰到冇咗咩
其實宜家艾倫比我嘅感覺有少少似高達00劇場版入面嘅刹那,人地講嘅嘢佢既冇反駁都冇認同,選擇唔岀聲。自己亦冇表達自己嘅諗法,可能係抱著「諗咁多你都唔明啦」或者未整理到自己龐大嘅思緒,但直覺話比自己知自己應該點做。簡單一句就係眾人皆醉mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞