進擊的巨人 105 凶彈 中文 集中討論

528 回覆
28 Like 56 Dislike
有無人好想睇大屠殺島外人
唔會有國家願意哂咁多人力物力去留住艾爾迪亞人條命,而且係工業革命後既時代入面佢地作為奴隸同兵器既價值愈黎愈低
滅佢地族係最低成本同一勞永逸既辦法
咁若果艾爾迪亞人對世界冇威脅 又有冇必要用咁多人力物力去滅佢哋族 而唔係殖民佢哋先

建議巴打你睇下近東問題 正正發生喺工業革命後嘅事
好睇,一般王道漫畫,肯定係主角好撚聖母,唔殺平民,唔流血去解放自己民族同胞
家下就明知要殺平民,殺同胞都要為達成目標,爽快
睇見d角色一個一個咁死,真係好撚擔心我個漢吉bb, 睇個勢佢都似留唔到最後
作者講過會係bad end
都有心理準備所有人會死晒
漏咗萊納
之前:死極都死唔去,好撚煩
依家:原來佢都好慘,仲要想死都死唔到
屌呢條仆街

俾返莎夏我
明明係讓條左膠放人一馬
先間接令到為食女俾煩膠殺左

而家反而喺度賴阿撚
咪就係,你留人條命預左比人殺,係睇殺唔殺到 d 朋友
讓呢廢柴可以生存到而加真係奇蹟
原來艾倫係拉自己友落水 佢後悔個樣
淨係殺馬來就得
到底賈碧到最後洗白嗰陣大家反應係點 好期待
乜有得咁計?
咁光頭仔令到大家都分心 算唔算係佢錯?
咁出面嗰大叔自動請纓做殿後 無考慮自己其實係調查兵團新人能力未必足夠 最後被反殺令兩個細路入侵到飛船 算唔算係佢錯?

戰爭就係咁㗎啦
要講間接原因 有太多 無得單單怪某個角色/某個事件 莎夏
其實讓一直都係咁話艾倫
我覺得又唔算係將責任推落艾倫到
只係一種提醒,想艾倫知道自己背負住好多條人命 責任有幾大
百度班友都唔會痴線到話要輪姦賈碧又剩
用現實世界黎比較
現真入面咩民族可以變怪獸
單純智巨的話 人類科技已經可以超越到啦

問題徵結係在於坐標之力 而坐標之力嘅關鍵係皇族血統
唔會有國家願意哂咁多人力物力去留住艾爾迪亞人條命,而且係工業革命後既時代入面佢地作為奴隸同兵器既價值愈黎愈低
滅佢地族係最低成本同一勞永逸既辦法
咁若果艾爾迪亞人對世界冇威脅 又有冇必要用咁多人力物力去滅佢哋族 而唔係殖民佢哋先

建議巴打你睇下近東問題 正正發生喺工業革命後嘅事
用現實世界黎比較
現實入面咩民族可以變怪獸
佢一直都係咁 漢尼斯大叔死咗嗰次大戰之後 佢都有咁提醒艾撚 因為艾撚個陣都仲係無黎成長成長
所以唔存在咩責唔責怪
莎夏bb
條賈bitch可以殺到個咁重要嘅人物一定冇咁易死
可能之後會見到阿尼 / 見證成個戰爭
之後洗白

雖然真係賈bitch真係好煩 不過唔用上帝視角睇
佢都只係因為有人殺自己人所以要殺死佢地
其他同初初破牆嘅阿撚一樣 只係阿撚終於成材

莎夏
核彈
之前:艾撚真係好煩 幾撚時死
而家:賈bitch真係好煩 幾撚時死
漏咗萊納
之前:死極都死唔去,好撚煩
依家:原來佢都好慘,仲要想死都死唔到

其實點解會咁多人憎賈碧
佢除左殺士兵都無殺其他無辜嘅人
有人殺你熟人係人都會想報仇啦
同艾倫老母比人食艾倫復仇巨人一樣
只係當時艾倫無能力報仇
而賈碧有能力
無錯佢殺薯女喺上帝視覺嚟講係好人
但係佢眼中係無啦啦殺無辜嘅仇人
同埋更加印證牆內班人係魔鬼嘅諗法
其實萊納做嘅嘢仲撚賤
一樣係比人洗腦
但賈碧都叫做有個仇人對象殺左佢熟人
但萊納連仇人對象都無就爆牆害撚死好多無辜嘅人
本身超大巨同女巨死左個隊友都話走
佢仲威脅人一定要爆門
所以依家艾倫話佢做嘅嘢同萊納當年一樣
就係將所有佢認為係敵人嘅全部消滅
而牆內個班應該係反對艾倫無差別屠殺
憎佢係自己做左豬而不自覺

連顎巨車力都心照越用巨人之力為馬萊效力就越惹世界仇恨,佢地知自己個角色係飲鳩止渴,艾爾迪亞集中營係唔知何去何從,詳情可以睇中東聯合同馬萊一戰之後果話

真心為艾爾迪亞人諗根本就明白跟馬萊冇出路係衰鳩硬,戰錘家族開哂口話其實想艾爾迪亞人一個不留,佢地目的只係消滅帕島,下一步點樣保證艾爾迪亞人既世界地位根本冇諗過,佢,戰錘家族只不過係安逸得太過頭既左膠,覺得自己族人係有罪,問題係佢地離地到唔知自己族人已經有幾代困響集中營,乜柒都還哂啦,認同與生俱來有原罪只有未切深感受過困苦既人至有

而假碧呢?佢真心信哂馬萊軍方套洗腦,為左做榮譽馬來人,一d都唔質疑下點解自己要童子軍上戰場,仲利用女童兵既身份優勢作戰殺敵,完全冇反思過幫馬萊打爆中東聯合對佢地艾爾迪亞人一d好處都冇,助長腐敗既馬萊濫用巨人武力只會令世界更憎恨艾爾迪亞人之餘,助長一個腐敗既霸權國家維持佢地既統治,仲認為馬萊俾既榮譽,係真正既榮譽,事實唔止係厄鳩你,仲將仇恨御落你身上,咁都睇唔透,反而日柒日話要殺清同族,做個榮譽馬來人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞