進擊的巨人 105 凶彈 中文 集中討論

528 回覆
28 Like 56 Dislike
喺戰場講人道係自殺
想知加碧有冇知道真相/大局的劇情?
唔知有有記漏
佢好似一直都唔知,一直過洗腦生活
車力同顎係高層,知的野自然會多d
其實憎gabbge有咩問題?
如果你覺得佢殺白薯係因為對佢黎講
島民係殺佢朋友親戚既兇手所以憎島民而殺人係合理
咁佢殺左我地鐘意既角色
我地憎佢都合理
有人話有問題唔比你憎賈碧咩
多人憎就證明諫山創成功左啦
艾倫同萊納做嘅嘢本質惡劣過賈碧好多
但讀者已經代入哂落牆內主角個角色到
所以憎佢係合理
萊納一向剋人憎,n期之前已經係咁屌佢死唔去冇天理,諫山亦唔見得係幫佢洗白,佢一向中立敍事,帶出唏噓無奈為主要目的,好似凱尼咁,下場仍然係慘,該仆街既仆街,唔該仆街既偶然會仆街,無論個角色背景係點,都係同故事服務

而艾倫反而唔惡劣,殺平民?屌佢老味邊個攪人先,唔好同我講戰爭唔會死人,我認同上面有巴打講打仗用卑鄙手段係冇問題

假碧最仆街係被洗腦到冇哂自我判斷
,呢點同萊納比係好唔同,萊納本身係一個軟弱善良既人,做戰士為老母,破牆係人格承受唔到因為自己而犧牲左隊友而分裂,雖然唔係咩藉口,佢軟弱都係仆街架啦,假碧同佢兩個仆街形式唔一樣,亦唔見得諫山日後會幫假碧洗白,唔好用普通寫法以為佢會用假碧洗白帶出互相理解既角度去睇佢

如果洗完腦仲有獨立思考能力既話咁就唔叫做洗腦啦
同埋如果要考慮埋出發點既話 萊納做戰士、破牆淨係為左老母 賈碧係希望解放成個民族喎(雖然方法錯左)
另外你覺得對艾倫黎講係佢比人搞先 所以搞返人就唔係惡劣
咁對賈碧黎講唔係咩?
加碧今集中港台日鬼佬都有人憎
各有各睇法
憎佢唔係問題
但唔可以搬龍門同埋雙重標準囉
105有漢化前由王政篇重睇過一次

唔覺有
邊度講一定要巨人? 淨係知要接觸皇家血既人
其實目前好多跡象都顯示要識巨人化先得

若果唔係艾倫晨早拖住女神住手仔橫掃馬萊啦 重搞咁多嘢咩
當然都有可能係女神唔肯幫艾倫 然後艾倫焗兵團強襲馬萊

但以艾倫104同期+雙巨人喺手 要埋女神身再搶走佢

強襲馬萊嘅難度差唔多
話左艾倫做嘅嘢同萊納無分別
你覺得萊納仆街 咁艾倫都係仆街
故事開始話就話係牆內比人搞先姐
咁咪又係艾爾迪亞人以前作嘅孽
咁樣就代表艾倫做嘅嘢唔仆街 會正義左?
艾倫依家已經行緊仆街仔路線
總之一定要話賈碧係仆街 千錯萬錯都係一個係洗腦環境長大下嘅細路女嘅錯
你又好撚有point啦

咁車力同顎咪更加仆街 做戰士幫馬萊欺壓自己族
而且佢地一定明白更多軍方嘅衰但依然繼續效忠馬萊喎
上面個串討論講到冇理由憎佢丫麻
艾倫同萊維都好多人憎
佢地乞人憎唔代表其他人就唔乞人憎
一齊乞人憎都得架
弗洛克 = 法爾可?
馬可?佢係訓練兵團身份死架喎
no,一開頭入左憲兵果個
弗洛克係調查兵團死剩種
法爾可係戰士候補死剩種
憎佢唔係問題+1
討論多d,了解劇情更多

利:唔係加碧fan
馬爾洛·桑德(マルロ・フロイデンベルク[15],Marlo Fredenburg)
https://pbs.twimg.com/profile_images/421575672406872064/lA4eKvNs.jpeg
屌你老母臭閪,大食妹竟然被條中二病傻閪隊死左

乜撚野我地先係善良既艾爾迪亞人呀,你係寄人籬下既含撚狗炸
反而內閧個到仲有故仔講,分分鐘係艾倫同猿巨夾過黎,一黎無理由明知咁樣施襲會逼到開戰,二黎猿巨仲提過皇家血脈呢樣野,應該有佢地目的先搞個作戰出黎
殺咗人氣角色 自然仇恨值高過ifc
呢個角色就算洗白咗都唔會有fans
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞