[罪大滔天]Sony Xperia 集中討論區 (18)

1001 回覆
18 Like 9 Dislike
又咁貴
出左都係等一排先
好記得個個都話Sony唔好買第一水既貨

個陣買過部xzp,成日自己紅燈就重新開機
等下啱嫁喇
xz2 3月20幾號出 賣$6198
宜家$5398
有啲台4***添
利申xz2用家
跌得咁快因為唔係premium
指紋位on9
我冇問題
得3個月咋嘛...唔係咩
8.0...算把啦 我睇佢都唔會上架啦
配件都半年喇
個腦裝屎㗎
有人負評都要講
xz2個fingerprint sensor快+準過xzp
可能因為放咗係背面大粒啲
連入指紋都唔使舊咁麻煩
而且用落真係唔會唔方便

假設放喺枱面咁講 xzp係可以唔使拎起部機
但唔係成日讀到 都係要入pin/攞起再入
利申手汗撚

xz2我唔攞起要撳power button 基本上同xzp一樣
我都係打pin
如果我攞起部機 手指公唔使再郁 mon自己著
但食指喺攞機呢個動作已經一嘢解到鎖

呢啲嘢真係用用下慣 係講要講佢有啲破壞咗一體化設計
手指長
每次拎上手都唔順手,要轉手勢
依家慣左一拎起先轉手勢用指紋
真係唔知xz2p指紋點用
部xz1間唔中會自動熄機/重開
是唔是冇得救
先買得兩個幾月
等睇買咗水行貨
手大既表示用幾耐都唔會慣
手大要用xz2p
Hi 其實真心覺得XA1+ 唔錯

有呀 我都有同樣問題

問題係個電源製裝得唔好, 我另外有朋友有部 XA1+, 但係冇問題的
禁起上來, 你完全feel到係兩回事來

拎過去 TSO 整, 但係佢彃返返轉頭話冇問題

解決方案係, 只禁佢下半部分, 噉就OK

如果巴打說服到 TSO 幫你換講聲, 想趁保養前換左佢
有呀 可以自己 flash, 唔使重裝, 唔使解機
有興趣再講

幾個好左的地方:
- speaker 大聲左
- LTE 會顯示係咪 LTE+
- 可以用app睇到LTE band 資料
呀仲有, 個mon光度終於可以暗啲, 同埋個adaptive brightness 正常返
(以前一時太光, 一時太暗)
當年Z5P個價都好硬
cpu有問題
有問題既835會導致自動熄機/重開,尤其叉電個陣
當然裝左咩都有影響,但app通常係用緊個陣先會撞到reboot
1399 3.5已cut
可以安心買xz2p了
1、5G不出意外是明年初的東西,依然sony mobile首發。
2、用jdi的屏下指紋識別傳感器取代synaptic,具體請配合之前發過的報導
今年5款旗艦,下半年沒砍的話應該有兩款,另外1399的早期樣板是沒有生物識別的,後藤當時也在等光學指紋和3d識別,而且sony mobile的後置指紋識別訂單也只簽到第二季度。
一定唔會有囉
希望部Z5P生生性性捱到去下年
可唔可以教我
好耐無用過sony
flashtool
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞