後生一輩真係唔好再接受OT文化

356 回覆
3290 Like 25 Dislike
希望做工程嘅巴打可以做到啦
5天準時收工是基本
好鐘意ot喎 啲野慢慢做一個月又多幾千黎跑馬
ot係你個人返到屋企都散晒
諗起下年番placement

個fd搵到間公司係62蚊一個鐘

我:計落一個月得7千近8千wo

佢:你計埋OT咪有八千幾囉

我:屌你老母番placement都OT?你傻撚左呀?
支持
岩岩做呢份工個時同自己講唔好俾份工影響到,當自己係過客,放工行出呢個門口就唔好再理
後尾做做下又發覺俾梗份工搞到自己好上心咁
我地係咪同一間公司
日日忙到狗咁 正常放530 最早果日都放730
點知呀姐叫同事俾多啲嘢我做
到底係我個樣太hea定係我真係咁冇嘢做?
Ot已經冇錢收
冇嘢做都要等老細call咪先可以收工
等到燥
呢行好多都係咁,可以點反抗
間公司好有問題
日日4:55執好野 一到5點就打卡走人
最弔詭既係除左我自己部門
見其他部門d人都係好撚準時走
顛覆左我對返office要瘋狂ot既印象

利申:第一份office工 入職幾個月only
勿相認
我覺得ot冇乜所謂 但要睇抵唔抵

姐係係咪學到嘢/老細識得欣賞你,會加你人工

如果咩都冇,就一分鐘都唔好益公司
延伸討論:
但係問題根源 唔唔淨止老闆同果班跟風垃圾
包埋嗰班 負擔唔起帶頭做爛市
個個年代有人帶頭做爛市
羊群心理下 跟風OT反而我覺得人之常情

回應花生阿叔巴 :
利申:90後 好撚激動 & 1999 & 好撚長
唔係針對你 花生阿叔巴
而係上一代個套明知唔撚得
仲要拎黎教我地細既做人真係好不智
重擔子明明你地自己攞嚟
個結果呢又係 下一代受

大局黎計
做左個OT風氣 下一代就職者唔OT=唔做得野
呢一點80後食曬,影響最嚴重

細睇一家一戶 同個人黎計
你一句負擔唔起就唔好結婚,哩度起碼消失一大半連登仔

冇半個連登 都有3-4成連登仔 叫緊窮人唔應該生仔
結婚同生仔 個關係都係「負擔唔起唔好做」
當然結婚多人負擔到D 但係係咪都要諗過呀
定係你覺得要每日返六七個鐘就夠全家洗費先叫「負擔得起」

但其實我想講養頭家又洗唔洗賣撚埋身
起碼都正常作息 有娛樂有消遣 先叫負擔得起
每日返十三四個鐘 屋企唔係用黎訓就食
唔好講湊仔連屋企個女人都望唔到兩眼
只不過講緊個現實係大把八九十後嘅父母都靠份閪工養家

幾多人細個童年個老豆老母冇見過咁制?
到十歲廿歲睇撚見老豆日日翻十二三個鐘頭就心鳩酸
有時真係情撚願冇出過世 佢又過好D 我又唔洗受
講撚到呢到真係好撚嬲

而家仲要不時就比你地D「阿叔」教精
班後生仔婚都未結,無負擔,緊係乜都講得輕鬆

一睇撚到呢D 覺得後生仔就冇經歷 就火都黎
而家你知唔知你細佬我受撚幾撚多 汁撚左你班老野幾多手尾未
由我童年 到讀書關仲還緊,屌 到工作 都受仲緊
而同樣既事情一定唔係一件 仲有好多人受過
所以話老野們 你地唔撚是教我做人呀嘛
花生阿叔巴 肯打咁長 同埋睇到呢到既都其實幾有心 定係無
幾想睇接下黎既討論
我日日準時收工,有咩留番聽日再講
所以我做曬野就收工,就算有文件野要做都唔返 係屋企做算
無野做就直情唔撚返

利申:工程佬
但畢完業出黎
細公司好多都唔請
果陣見而間大大地又請咪做住先
好彩係工作環境同事所有都好好
係得ot問題
間公司咪好
不過我而行注定要ot
做緊啦 等你地炸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞