後生一輩真係唔好再接受OT文化

356 回覆
3290 Like 25 Dislike
工程撚,收工有早無遲,不過係靠轉工升職,08年入行13k,而家45k
返份B2B sales工 之前條team 七點前就走哂 因為七點之無冷氣
而家轉左team 我呀姐日日八點幾先走
日日俾佢話我做野唔夠快其實根本痴線工作量
要我長期一心二用同時間做兩樣野
日日一分鐘hea既時間都無 但都要八點幾先走得
就快頂佢唔順 三十幾歲無家庭無男人既女人真可怕
我唔知你做邊行唔敢亂講,我淨係知香港地工轉工真係好平常。係你發癲之前快d走
我上一份做左年幾, 呢份係我第2份工做左8 個月到,而家去見工都已經開始比人話jumpy
都on9 既 正職搵得果兩皮幾三皮 我準時收工炒多份散工搵多6-7000蚊幫補唔好 堅拒無償OT!
搞到人要ot先做得晒啲野根本係管理層安排人手不當
Jumpy乜鳩
咪又係壓價理由
做得耐唔耐都唔代表會留係下一間公司耐
下一間公司日日ot到八點
就算上一間做左五年都唔會留左,除非好高人工姐
大家呻完,今日繼續乖乖OT啦
所以我唔會做office工
如果OT買到樓, 咪OT囉
但宜家都買唔到架喇,
要我OT 不了
當你日日ot 忠心做奴隸,如果你屋企有人有事/過身,你老細都會講:人都死左,你而家去醫院都無用,不如做埋d野收工先去。

到時你先醒覺職場殘酷已經太遲
千萬不要ot
totally agger

呢種做嘢根本浪費資源又浪費光陰

要唞點解唔可以返屋企唞喎
咁如果我既興趣就係返工呢?
其實ot 唔係唔得

但唔好無錢,屌你腦細你賺少一蚊都唔得

點解我打工仔要義工同你ot,一秒都唔會
自己send 咗呢篇文俾同學後,而家完全冇計傾當我隱形
絕交,唔好同奴隸做朋友
Ot 文化 其實即係做唒d野都唔可以走
準時六點拍卡走人
同事就講我日日早走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞