後生一輩真係唔好再接受OT文化

356 回覆
3290 Like 25 Dislike
港奴天下
無準時返工 但準時收工
你腥港人?
咪係,唔好話未做完第一樣,我琴日返到公司由門口行入個位,袋都未放低,你冇睇錯,真係袋都未放低我仲企住係到,已經有4個人走黎放低5份野比我,全部都話好急要第2朝朝早/即日比到佢,點撚樣做比佢,仲要有份野係老細星期六下就send email(星期6返半日,佢send email 黎個陣已經走左), 然後屌我點解未check

利申:朝早請左假去見工,下就先返
有時我真係會諗 係咪自己價值觀有問題
因為佢地真係覺得自己好岩咁
做左五日十幾個鐘 我放一日飯 腦細打黎屌我 ...
屌返佢
不如開個post 等大家投下票 睇下有幾多個老闆係唔on9

唔on9 :
On9 :
yes
講e d
到你地班80後上曬位就會變老屎忽屌尻90後架啦,信唔信
點解要同佢捱佢就unun腳?on9
我公司係鬥快收工
6點準時放工
食完個飯渣架車出去海邊再跑步
返到屋企先9點幾
仲有大把時間做自己野
腦細/上司從來視工作量如無物
做唔曬就你能力問題
我一個人一對手一個腦想我點快
搵到機會就辭職啦
on9, 我係你同事就直接屌柒個阿頭份約寫明呢個時間收工。
走最多咪通知期,然後日日返去以極龜速做野。
佢抄你又唔賠錢就上勞工處。
你有冇諗過佢地都好慘,好怕冇左份工,好怕人工小過依家,佢地家庭運作會出現問題,講到尾都係社會既錯,
利申:支持你既講法,自己都係準時走
老屎忽係咁
自己唔想做乜都推人做
腦細出黎就擦曬鞋扮勤力
最驚班細嘅搞事累到佢
2年前開始番長工已經有咁諗 仲成日同d差唔多年紀or遲過我入黎既𡃁仔講 放工要準時走 千祈唔好ot

想ot文化係90後開始消失

利申:工程sub仔
根本返緊工就有嘢做,啲paper works就肯定做唔晒,放咗工唔ot都冇理由帶返屋企做啦,你話我唔洗返公司,office hours係屋企打文件又有人工收我就陪你癲下姐
又燒埋八十後
搞撚完分化未呀仆街
仲有好多時都係d 老屎忽自己放低份野然後走左去,即係你要做撚埋佢個份,屌佢老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞