後生一輩真係唔好再接受OT文化

356 回覆
3290 Like 25 Dislike
就算無節目都唔想ot 縱壞老闆
之前成日6點幾走
前兩日上司好直接要求我日後ot 到8pm
之後個日我好無奈咁8pm走
然後佢地都知自己過份左
第二日番去 先同我講翻好聽d ge說話
7:30走都比人串
8:30走都比人串
串乜撚野 準時放工都有罪?
我對上做一間港資公司 日日準時六點放工

個撚屌八婆上司有一日六點問我:做乜咁早放工
我話:我做哂今日啲野咪走囉

我心諗你都on99 你自己返九半準時放七點 乜柒你都唔洗做 日日剩係上淘寶(之前係佢office電腦見到

講完頭也不回走左 之後日日準時放工佢都吹我唔漲
Dklm,有日同腦細講開work-life balance, 佢問我點解work唔係life, 屌咁唔通life life balance 呀
如果日日準時放工,老世唔高興,特登針對你
因為佢覺得你懶,你唔做晒既野要比返佢執手尾
大家又會點收科?
同老一輩講做嘢辛苦
佢地會話返工係咁架啦
抵諗啲做埋佢有咩問題
難聽過粗口
老細:反正比成皮野
不如用盡佢
屌你,得個10幾k,contract寫6點走,已經突登無野做都OT左1個鍾,7點幾走,仲要俾個manager串我準時走,成日串我好得閒。間公司細到PK,得個10幾人,前途唔會有,我咁俾心機做咩?你話去到大公司我都為左前途忍,呢間垃圾公司如果我OT埋就真係無前途。

而家唔撚理,照7點走,返到屋企搵工,為自己前途著想。

跟住而家請左幾個新fg都係早走俾manager 屌,但俾我教導返佢地早走,最
係,準時放工就係懶,廢,無野做,好得閒
仲7點走?
6點01分都俾多佢啦
7點佢地已經覺得係"準時走",得個10幾k,多多要求,之前用Annual請撚左個長假,仲要俾人串,話另外一個同事三年都無請過長假,心諗佢真係on9,唔通我生存係為左幫你打工,annual已經少,得個10日,請都唔俾。我係咁撚重要你就+我人工啦
真係唔撚明,啲人明明打工,都可以當間公司有份咁
佢地既mind set係: 呢d咪叫責任心,而家d90後唔捱得

如果間公司係大公司其實我陪坐/OT都OK,但係間得10幾人既3,4線公司,仲要用低人工請fg,基本上都預左唔會同你博ga la,偏偏真係有個三大畢業既fg做壞規矩
以前果份工五點十個個就去廁所執定野,
試過六點三先走間公司已經冇幾多人,
仆你個街依家轉左做工程狗,
日日o到八九點,
人工係高左,但好撚Chur呀屌
屌你老母講起都想喊
13.8k
返足6day 每日11hrs
仲要有時ot
能力低無條件
似你地咩 個個都大學生
一畢業就五皮野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞