後生一輩真係唔好再接受OT文化

356 回覆
3290 Like 25 Dislike
老細以時薪港幣十五蚊招聘員工:
英國人向政府舉報懷疑有人非法聘請奴隸,香港人開始研究應否為最低工資立法但又擔心公司因要達到最低工資要求而倒閉

老細要求準時上班可惜當天鐵路系統發生故障:
西班牙人向老細要求請假半天並到Starbuck嘆咖啡,等鐵路回復正常再施施然返公司,香港人蜂擁衝出地鐵站揾車搭,有人更因爭的士而發生毆鬥

老細於下班後以email+whatsapp瘋狂轟炸員工並委派工作:
德國人考慮立法禁止僱主於工時外以電郵或社交網絡騷擾員工,香港人秒回老細表示明日上班前將工作完成並會提早一小時將file交到老細枱頭俾佢準時九點開會用

老細要求開OT並提供1.5倍人工作為補水:
意大利人拍枱向老細表示采你都有味並立刻執嘢準時收工,香港人向老細叩頭讚美公司闊佬並表示願意加班至凌晨十二點

老細拒絕加薪要求:
加拿大人開始按章工作並威脅發起野貓識罷工行動,香港人表示做人不應斤斤計較應為公司大局著想,因為老細已經俾咗好多機會大家學嘢,要感恩

老細因管理不善導致公司虧損,然後以精簡架構為由裁減低層員工以及凍薪並取消年終花紅(管理層例外):
美國人向老細集體訴訟迫使公司庭外和解,得以復職並獲得天文數字賠償,香港人表示自願減薪三成並做埋隔籬位嗰份哀求不要被裁

老細要求更改合約增加每週工時:
法國人聯同工會發起全國大罷工並演變成暴動,香港人詢問老細可否於星期六全日上班以減輕每天工作量,老細同意但提出每日午膳時間須縮短為45分鐘

老細強迫員工轉為自僱:
台灣人聯絡傳媒公開老細惡行並發起全台杯葛黑心企業,香港人發起傍晚六點收工後穿黑衫於公司門外默站抗議

老細要求全日24小時on call,無償OT,取消每日午膳時間,去廁所要打卡,遲到早退扣人工兼病假要扣annual leave:
日本人: 我撑不住了,要去自殺
香港人: 這好像有點不合理
大公司
呀姐放工第一個準時走
6點收工 打算去埋個toilet先走人
一出返去6:03分 已經走左9成同事
keep住呢種風氣呀同事們
真係好
我果度啊姐成日坐到九點幾十點
基本上七點幾先有第一批職位高嘅走
然後到中間班人走
試過有人六點幾走
走到鬼鬼祟祟咁痴撚線
除非做唔晒又趕住要用既野,否則明天請早,一律準時收工
如果香港每人一出世就有層樓住應該人人都反枱屌boss
6點15走都比同事串: 咁早收工?
香港人開始研究應否為最低工資立法但又擔心公司因要達到最低工資要求而倒閉

咁易倒閉好明顯佢唔岩搞公司/間公司搞唔掂 一早摺左佢好過
我果行見好多呢D
做緊細公司,第一日番工就準時走,全部人報以奇怪目光望住我
跟住每日都堅持準時走,臨收工只做趕工既野,唔趕既就留第二日先做
如是者幾個月落黎,每日都係咁
ot 工半
日日坐多半粒鐘先走
夠鐘就走 上司主動叫我收工

公屋又好,供斷嘅私樓又好,想幾時走咪走
唔違約就得
蚊型公司
做左五日十幾個鐘
琴日放一日假 夜晚十一點半老闆打屌尻我放假
首先屌尻我報多左假 但明明係上個月無放既假
道歉都無個 再屌 話我應該要主動ot 同 cut自己假
唔好要佢地求我
我話大佬 你地開聲我就肯幫架喇
佢話唔係 應該要主動
話想同我齊上齊落先咁同我講咋喎
但ot無補錢 平時我返工兩位老闆一個打機一個彈吉他
我搞唔清個世界發生緊咩事
調轉左?
邊行?點解仲做?
齊上齊落 你咪拎條丁出黎打到ot

一係有能力就走
你狗黎架?
個老細咁撚on9就咪做啦
好多所謂ot既根本就扮做野做又唔敢走,成班廢柴
製片業

無計 最近兩三個月都有筆使費要用 唯有頂住先
同想清曬d手尾先走 廢事走個陣俾老闆唱
就算唔係驚 都唔鐘意發生里d事
我實沉唔住氣 一鑊獲
不過日日都係度聊興我
你唔ot會俾人排 個個ot都當應份
而啲腦細真係搏屌
抵佢間公司蚊型
明知d staff已經ot緊就出小兩句聲
仲要屌多幾句
比幾個錢真係同你搏命咩
月薪十萬八萬就話姐
主動ot都on99
仲要講到出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞