後生一輩真係唔好再接受OT文化

356 回覆
3290 Like 25 Dislike
比多d時間自然會拖黎做
正路梗係限時先逼到高d效率
咁咪on9囉

又要人地爭取,坐享其成
又要隔岸觀火?

抵佢一世做奴隸
咪係囉,做design一定要OT
我做銀行狗… 每日8點返8點放
之前番 第一日就準時5點走 個個都望住我 後尾慢慢熟落左
成個部門2個月後都準時走得番個 呀ger 級望住我地走
O佢老母T 啦
第一份工個老闆話我哋d 90後:「乜而家d新職員都唔肯一齊搏殺通頂嘅?好冇heart囉」
其實你俾得一萬蚊(扣完mpf )人工,臨收工先嚟話接咗單趕嘢,我哋都肯同你ot到9點,好俾面啦 又唔見你有heart d出萬六請人
同間公司有親?好話唔好聽,打份15K垃圾工,分分鐘都無,要幫老細考慮埋點發展好無,做狗做到好撚肉酸,屌你老母,以為自己係MT?你打份垃圾工學人扮勤力,上位都唔撚輪到你啦。 OT?不了。
好多公司集中一啲地區,工業區,商業區等,如果住得遠,翻工放工都要2至3粒鐘,仲要ot埋先走,當你ot到8,9點,翻到屋企都11,12點啦,第2日又要早起翻工,真係一啲私人時間都無,所以ot真係on99
OT.OT 存在感
而家都絕少OT,近三個月淨係O左一個鐘。
我嗰呀姐成日諗偈點樣可以令大家準時收工得黎又搞得掂哂啲嘢
所以話ot只係一個降低效率嘅方法
無3萬都唔做啦
agger,接近唔ot
請多幾個人
搞撚到我同屋企人 女朋友食飯 我屌你老母
有錢要有命享
OT份錢仲多過我份底薪
你出幾錢請人丫?
李嘉誠每年分長實比佢班打工仔
老問你呢?
我親耳聽過老細講: 我就唔信佢地準時走
獅你老母子啦含撚狗精神呀屌你老母臭化西
補五十蚊飯錢
多謝曬喎屌你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞