後生一輩真係唔好再接受OT文化

356 回覆
3290 Like 25 Dislike
乜鬼野早啲返工、OT多陣先走

明明好多份工都OT無補水

就算有補水 加多你些少錢 咪又係買唔到樓

Work-life balance 都做唔到 仲講乜嘢享受

計我話 哩一代打工仔:唔好再傳承做到死嘅垃圾職場文化

一齊準時收工、準時放工
睇下乜嘢公司啦
大公司就得
local firm就話知你
接受唔到50-80後個種拖長d野做,係老細面前扮忙,老細一去開會就周圍吹水,去食埋tea, 放工就磨爛蓆。
過多20年就到70-00後
淨係對90後好有信心
接受唔到50-80後個種拖長d野做,係老細面前扮忙,老細一去開會就周圍吹水,去食埋tea, 放工就磨爛蓆。

做得咁快有奬?俾多d野你做
曾幾何時啲80後都屌過呢啲文化
拖到6點咪得,dllm拖到9點先走,搞到唔ot個d係罪。
公司ot文化好嚴重
全因請左理外勞
請親新黎嘅90後無人留超過兩個星期
D人做幾日辭職,hr仲黑曬面話下做兩日?
每日ot 兩個鐘你想人留幾耐
人地做過而行有經驗求其出去搵都有人請
一係全部請曬fg咪得
而我因為無經驗只可以捱夠一年
我公司都係,除左上晒位既mgr 外,最長係做1年,而佢已經今日last day
照樣拖長做
6點準時走
日日早過老細收工
因為班撚樣無節目
一句講晒OT嘅同事覺得你扮嘢
老細覺得你好呃又做唔到嘢
大家一齊準時走啦
你話真係趕到今日唔做唔得就話OT一次姐
唔通你早走你老細又會放人念恩情咩
It9
搭正就走好似異類咁
啲嘢會做得完架咩
準時收工 但千祈唔好牙屎擦擦話自己做哂嘢
一向都準時收工
公司我又無股份 話知你死
雖然我都知做design狗ot係小不免
但連新入黎都話以前做果d無咁誇張
多數六點幾走,真係有野趕先七點幾走
我果間八點走已經係最快
腦細唔係度先六點幾七點走到人
而家唔夠人做野
我都唔會幫佢拍爛檔加快手腳
做快d咪又係整多樣野黎
又可以點 唔好ot手機都要覆email
屋企又可以teamviewer返公司
辦公時間內認認真真 正正經經做野
但d野都做唔完
根本就係人力資源不足/ 工作量過大問題
有乜理由係強迫人ot做多少少
一向準時走
做完野咪走,唔會完全抗拒OT
間唔中趕project咪著量O小小

一個向都唔理有無人坐住唔走,次次我一走就個個跟曬後面行

我咪照年年升職
有補水 Ot都要想想 無補水真係采你有味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞