後生一輩真係唔好再接受OT文化

356 回覆
3290 Like 25 Dislike
有骨氣 香港人奴性重做爛市真係好on9
90後需要凝聚起來,拒絕無理要求
日日5點準時走
唔ot係底線 其實有好多ot緊嘅係想走唔敢走 只要有一二個準時走 佢地就會跟
我入黎做之前
我對上兩個manager都日日OT到死
家陣我帶動到大家早早收工
公司ot 補水雙倍
點會唔ot

根本好多都係無效率做得慢,拖長做搞到ot
咁叫勤力,都唔知咩玩法

係香港玩龜兔賽跑,鳥龜實贏啦
公司成班90後快手快腳做完自己野,一到6點就約埋齊齊走,老屎忽慢慢ot o 飽佢啦屌你
轉頭老屎忽就會話九十後唔捱得
鐘意搞事搞革命,擾亂公司
有人自願ot都算
自由市場講供求
但ot完仲要合理化ot屌其他人廢先係最無品
就係以前有呢班人而家香港個社會先變成咁
有野趕都算
無野做都仲ot真係痴鳩線
而樣野係惡性循環
腦細/上司安排合理工作量
做完每日準時收工
咁無人會想拖慢做
相反通常要ot嘅仆街公司
你未做完第一二樣已經有第三四五六樣比你,仲要比腦細屌你唔主動ot
咁係度做嘅人心態就會我做又遲放唔做又遲放
做咁快把撚咩
做得快咪只會有更多野做
你做野都係想升職 唔係想一世做呢個位

公司多野做 你老闆叫你留低做埋D野 當然你可以一走了之
但係咁樣你老闆唔HAPPY 唔會升你職加你人工 你咁就一世

你離開呢間公司去第二度,人地可能問下你之前做成點,
你舊老闆有可能比負評你,你又好難搵到好既待遇,咁樣只係一個惡性循環。

有咩解決方法
sor 我or好多人做野只係想維持生計
而種心態唔得
如果係女嘅話
老闆要屌你個閪先比你升
唔通迎合佢咩?

如果佢特登講衰你都無辦法
大把男女拍完拖條仔屌完閪比人飛/飛人都唱人臭雞
人格問題
咁你可以準時走

利申我都準時走
同fd子係同事
佢試過夠鐘就走結果比阿頭好惡咁問佢
「咩我有話你可以走咩?」咁
之後佢夠鐘都唔知走唔走好
佢坐左十幾分鐘都冇佢個更啲人走
再隔一陣阿頭先叫佢ot
六日仲要standby
試過六日有野搞到離開香港
同阿頭down聲都好似比佢審咁
簽約果陣又特登講啲唔講啲
話想拎返屋企又多多借口
結果依加想辭又要賠錢
諗住係下年最忙段時間尼之前賠錢走人
宜家香港個OT文化已經係去到病態,唔係因為你有需要OT而OT
而係你唔OT就係懶就係不負責任,屌你都痴撚線
我公司有個90後師兄都好撚鍾意OT 做撚壞哂規矩 令願係公司OT都唔番屋企
做Audit都慘 加班無限期
夠膽死加到零晨2點無補錢
放假又要做 有時仲要番大陸做
唔明點解audit班人可以咁捱得
做乜賠錢走
留係度一個月日日準時走
IT狗表示而家公司搭正走係正常
早走都試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞