後生一輩真係唔好再接受OT文化

356 回覆
3290 Like 25 Dislike
我都係入職幾個月,尋晚第一次有得準時走
比同事話我早走
做正苦,永不OT

有錢都唔OT
未試過準時走
淨係試過一次七點走
好人好姐都唔好做design啊
收5半 平時6點前走硬
忙極都唔會遲過7點
不過係有d同事明明唔係peak season都6點幾唔走
最近呀姐講左句好撚難聽既 「你地梗係做唔曬啦 又唔ot」 屌你老母本身條team 都差個人仲有人岩先遞左信 一係定係3個人做5個人既野啦
但同時都唔好hea做 / 扮工囉
正常黎講,一個人做唔做到野唔係用自己把尺去度,係用公司同事平均output去度。

我自己咁覺得啦,唔好遲到就有資格準時走。遲到又準時走果的唔係醒目仔,係個人貪小便宜,格既問題。

實有人覺得自己一日已經好俾個心出黎做,但老闆仲係唔滿足。我想講,有時候係能力問題,舉個例子就係老野用電腦,搵一個格仔要逐個爬;後生仔一個formula就搞掂。

人要對自己有要求,工作如是,生活如是,後生累累已經諗住縮骨吞pop過日辰,人生有乜樂趣?
係工程公司,啲前輩全部都係做實事
Deadline前交到功課就得,日日準時走
我想講老闆係永遠都唔會滿足,因為野係永遠都做唔哂。
做得快只會做多啲。當然我唔係講緊要好似班老屎忽咁拖長黎OT做
但一日派幾多野比你就做返咁多 / Deadline嗰日交到貨就得。

有人講上進啲升職加人工既,你升左職加左少少人工咪又係買唔到樓
而且香港工時已經夠長,返完半條人命都冇仲同你上進...
(仲要外國講緊標準工時8個鐘係包埋一個鐘食飯,但華人世界就唔包 )

至於遲到,有時難免係會遲啲(地鐵壞車,塞車之類)
老實講我覺得遲15分鐘內都係可以接受。
老細真係要計個幾分鐘最多咪同你OT返咁多分鐘.
但通常要得你OT都唔會只係OT幾分鐘咁簡單。

至於實有人講預早啲出門口就唔會遲既。
但預早啲出門口通常都會早到返公司。
咁我早到返公司係咪有得早走先?
你唔好當人人都好似你咁廢先得架
又係嘅
唔記得連登仔平均月入80k,你贏

但連登外面絕大多數人都係靠閪工養全家,哩個係現實,年年政府統計有數俾你睇
我以前間公司OT要over 2個鐘以上先有30蚊 津貼
唔ot就係月入80k, 收皮啦你
班撚屌老屎忽唔團結仲好意思話人冇負擔
全部人一齊走唔通真係請得切成條team咩,屌你老母。就係你唔肯拋老細浪頭搞尻成team人陪你受苦。家陣邊個自私?
無架啦,依家呢個世代,唔OT就拒絕,真係一件好正常既事。workload愈來愈重,但人手唔夠,呢的係公司問題。員工無理由成為免費勞動力。

上進係個心,而唔係結果,你努力左又博命過,無回報。可能係能力問題,亦可能係際遇問題。但你覺得因為買唔到樓就無謂上進係本末倒置。

包括你在內,好多人鐘意拎外國黎比較。我想講,我身邊都有不滿香港既朋友,佢地靠自己申請左份工去外國做,人工仲幾好。出生係邊度就無得你揀,不過唔滿意的話,有無能力去跳出呢個地方就係靠自己。

遲到問題,我覺得壞車塞車大家都明,不過預早出門口係一種態度。返工如是,約朋友如是。盡力確保自己準時到達係一種尊重同素養。唔係一個鐘OT錢就買得起既野。
呢個真
我地法定時間放5:30
但經常6:30都未有人走
我通常6點走都已經變左異類
好唔想ot,但未做晒d野可唔可以照準時走?
第一份工瘋狂OT
之後既工次次都準時即刻走人
why not?如果真係認真去做都做唔晒D野
代表公司人手唔夠 唔關你事
合約寫9點鐘, 但唔洗打卡9點半先返到去
慢慢食早餐check 下mail,
收工6點3~4執野收工.
返左4~5年, 最夜ot 只係去到7點半.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞