後生一輩真係唔好再接受OT文化

356 回覆
3290 Like 25 Dislike
公司返8半,放5點
9成同事都返9~9:30,未到5點已經執定野,夠鐘排隊拍卡走人
有野做基本上都肯OT做埋佢,但OT一樣冇補水
我做到12點都試過,冇計多野做,但好彩呢度D老野冇做壞規矩
我嗰陣岩岩返工,就唔係好同公司計
啲老一輩同事(即係你口中上一代)教落:
公司同你計到盡,你都要同佢均均真真,唔係叫你攞著數,但唔撚好蝕比佢,你同佢有親呀?佢蝕錢要炒人嘅時候又係搵你笨。
Ot 文化都算
我聽過最仆街既係:
親切mode: 做哂d野可以走嫁喇☺️
好彩做緊嗰度個上司都唔會叫我哋條team OT,就連佢自己都唔會OT
真係一個好榜樣
按章工作
放工準時走 番工玩手機
啲老細都知我的確係冇野做
無用架。香港無野多。人多。

太多人太多競爭

太多人願意OT
唉…ot有補水又點,underpay...仲要有一次我上司話公司有出糧俾你架。屌你,underpay咋,日日要人ot,唔ot就係偷懶唔做野,我已經做好自己既野,點解仲要ot做呢唔關我事既野。

不過算啦…9 up下啫
ot冇錢即走
成日見d老屎忽做到8-9點走,然後冤上面比好多好多野你做
鬼咩,佢比幾多野你,你就免費ot清左佢
,上面見你快手清得到咪越掉越多野比你做
有人話黎d係責任問題,其實根本就奴性問題
辦公時間內我盡心坐低做公司野做到放工,我已經完成我既責任,做唔哂係因為唔合理既工作量
我公司係返6日
有次老細同我講 其實公司都計劃緊轉5日
不過轉得5日你地就要有心理準備要OT嫁啦
我心諗你都on撚9
負擔唔起你結物撚野婚

養個女人仔供個層咁既閪樓
洗唔洗做狗?

定係你擔子重撚到唔識做人?

你呢D廢閪連講句輕鬆說話都講唔撚出
唔是教我做人吧?
錯咗,就係唔識計數先買唔到樓
香港不嬲係劣幣驅逐良幣的社會
sorry
全公司上下不分階級上至老細下至新入職嘅都準時走
六點半走要負責閂燈閂冷氣
呢個真
遲到再準時走
同埋出site快手搞掂啲嘢早走係例牌
日日準時走,遲一分鐘都已經覺得ot好蝕
洗撚對公司有感情咩,留返啲時間陪老豆老母好過啦
我準時返工
準時放工(最多遲15-20分鐘係公司做私人嘢)
但係我根本就做唔到work life balance
每日放工食完飯就攰到訓到返工
宜家OT 錢仲少過十年前成倍
叫人點撚想返
講幾句唔使咁激動嘅,成個小朋友咁
我幾時有講過自己重負擔
只不過講緊個現實係大把八九十後嘅父母都靠份閪工養家
你一句負擔唔起就唔好結婚,哩度起碼消失一大半連登仔
再者,人地靠份工養得起頭家就即係負擔得起啦?定係你覺得要每日返六七個鐘就夠全家洗費先叫「負擔得起」
人地為養家而ot我覺得無問題
就算我自己衣食無憂都唔會睇唔起果班人
反而無負擔都要怕死跟風ot果班就真係垃圾廢柴
個問題根源其實係啲老闆同果班跟風垃圾
好心你睇野唔好咁自我中心啦
收工
日日準時收工,但係成日比上頭暗串準時走。
無論有幾多野做,都即日出晒,但係竟然都係唔滿意,仲係覺得我做得唔夠多⋯⋯
然後大大老世暗中出聲話我咁早走(準時放工姐⋯⋯)。

香港地係真係想迫到啲做得野既人,放棄盡責,變成冇責任心既年青人!?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞