垃圾OU仔俾2018 DSE考生的話

243 回覆
1266 Like 33 Dislike
咩科呀?
好後冇retake exam果排病左 正常發揮會高多2 3分
邊科呀
聽你咁講搞到有D想當初讀asso博上去
你話我後門狗又好 我都想有個成績比屋企人睇姐
當年比個濕鳩教畜水左我入三大乞食科
本身諗住揀shitty poly專科讀
而家諗番先覺得佢為左整靚學校個名先咁水我

之後要讀番master洗底
認真講現況
依家做緊逼科,全部同事都係八大,
人數唔多但都有一定數量既同事讀浸會同嶺南,叻外唔係八大既都有少數恆管既。
Ou/樹仁既同事真係一個都冇⋯
救火車:「吹大的呀,有無睇過歷年港大民研的结果呀?」
救火車話要睇港大民研,就即本挪出黎睇睇。
https://www.hkupop.hku.hk/chinese/report/edu18_2017/content/findings.html
香港最佳大學排名
1 香港科技大學
2 香港中文大學
3 香港大學
4 香港理工大學
5 香港浸會大學
6 香港城市大學
7 香港教育大學
8 香港公開大學
9 香港樹仁大學
10 嶺南大學

最高排名三間:科大、中大、港大
歷年來哩三大都係排名最高三間,最多只係互換下位置。

最低排名四間:教院、OU、樹仁、嶺南
歷年來哩四間都係排七至十位,嶺南今年仲要比港大民調排尾。

救火車要既港大民研排名,宜家回應左你救火車既訴求啦!
傳統三大係實至名歸,
1997年起升名個四間學校就係排名最低個四間。
講咁多做咩呀 衰左咪做職安真漢子 一樣搵得多過你班同學仔啦 揀錯一條路姐 下路揀翻岩咪係囉
我細佬都係2014年dse,佢21分入左東華nursing,佢d同學16分asso上番cu nursing,佢成日都唔開心,唉~我都有鄧佢慘
真心求問
想讀嗰科第一年淨收20個學生
用asso係咪根本入唔到
咩科呀?

中大人類學
Nursing 邊間u都唔大分別 出黎都係同一人工
白老鼠獨白 辛苦哂
果d 老師為左個數好睇d 多d 人入u 會說服你入u , even 間u真係好_ _

利申: 當年同樓主同分
BBA
恒大我識一條女yr 1 本身想上莊 但係最尾polling 輸咗
之後發奮 去咗BU bba yr1

雖然BU bba 廢 不過都好過恆大
睇運,仲有出生率長期低迷,雙非潮又過得七七八八
自己考慮啦
麻煩曬咁多位巴打解答 但一般人工幾多?有無20K
Degree多數過20k
HD都接近 唔差得幾多
咁人工算係咁喎,又唔洗讀書勁,又無護士咁番6日,都係對住小朋友

其實都幾唔容易,雖然唔洗好高分就入到幼教degree,但ugc幼教degree得EdU有,仲要得十幾個位(好似係),競爭都好激烈,每年最多人爭既學位(冇之一)。入左行後,有心繼續做既hd畢業生都會part-time讀番個degree,部分degree holder當然都會繼續讀碩士進修,全職工作兼職讀書,真的很辛苦。而且宜家d小朋友都好難教,唔少都有SEN情況,都咪話唔勞氣,少d耐性同包容都攪唔掂,唔係想像中咁易。另外唔少幼稚園都要5.5天工作,帶野番屋企做都係等閒事,包括長假期。

人工方面,受惠於15年免費教育,人工都有所增長,例如hd holder大約有政府MPS point9-10既人工,degree holder就大約有point 10-11既人工,但留意番,因為政府唔肯為幼稚園老師設薪級表,上述建議人工都係按照番個別機構而釐定。

利申:女朋友做幼教
姐係人工仍然係屬於私人機構咁開? 不過我覺得如果跟薪酬表對中小學又唔太公平,佢地全部至少要有degree, 幼教hd都做得。
不過其實幼稚園老師有無得升 頂薪應該比盡三皮

人工會海鮮d,但大機構通常都穩陣。老師可升(副)主任,主任升(副)校長。老師大約20-36k
咁好彩
有早知,冇乞衣,入ASSO一樣好多上唔到UGC
甘你老母
OU有連登仔講到咁差 ?
同埋乜原來依家asso咁易入返8大咩
hkcee年代 大把人入asso無出路

我自己ou grad major acct
入左間commercial做左兩三年
人工都>25k
workload又少 日日準時放工
仲可以返工溫cpa

真心唔覺ou有咩問題
咁又唔係個個
睇返hkcc個數據都係得大約30-40%升得返上ugc
CCCU升U 勿相認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞