垃圾OU仔俾2018 DSE考生的話

243 回覆
1266 Like 33 Dislike
睇到心up 樓主做邊行?唔好太灰 唔好太自卑 做幾年細firm拎下experience再轉工啦 個陣應該唔會太介意你個degree架喇 都係睇經驗 加油

講番你班friend 老實講英文屎到咁 就算比佢入到大firm 咪頂多比佢捱到一個月 依家普遍都要三文兩語啦 at least.. 仲有一大堆人識外語法文日文韓文etc 英文呢啲基本野都唔掂真係唔洗撈大firm啦
邊科呀
我Dse11分 讀ive入科大
講到自己無責任咁
我中五個陣已經自己花時間搵好哂升學資料
到dse我仲熟過日校老師
你自己前途既野自己都唔緊張 賴得邊個
利: dse >30分
3大乞食科都成日覺得自己好廢 出面大把人勁過我
時刻提住自己好廢 要多d增值自己
0分重作
晒氣啦 入到8大都未必好 除非專科
成日係到比 比上不足 比下有餘
你讀OU 俾8大睇唔起 讀8大 又俾3大睇唔起 讀3大又俾哈佛睇唔起

最緊要屋企有車有樓 有樓收租
出到黎搵到錢
有條件俾你去explore 搵到自己想做既事
無論咩事都盡力做好佢 做好自己 就已足夠
失敗的人總有失敗的原因
咁介意埋入返8大讀兩年碩士洗底囉
樓主 當年同你同分 我揀左入asso 你做乜咁睇唔開呀
所以 㨂岩條路 比 勤力溫書考高分 重要好多 dse考生 預期死溫難溫 倒不如搵多d資料 㨂條岩嘅路行
讀緊嗰陣真係冇話邊個睇唔起邊個 可能出黎做嘢先會

btw樓主有冇諗住grad左之後去其他u讀master 你話你gpa都幾高咁 識好多師兄都會繼續讀
係 呢個真 真係唔洗咁擔心 當然八大緊係好 asso又係咪咁易升到呢?
你咁講我就同意你啦
仲有人信master洗底
HR第一件事咪又係睇1st degree
題外話
浸會自資yr 3定樹仁yr 2好
認我廢dse20分讀咗兩年asso都係咁
後門狗入八大唔係屌打直升架咩
點解連form 都唔識填
樓主係咪假膠 呢d 個個識人屌打
真係要揀既話
入樹仁把撚咩 成間中學咁 14分都收 遲早執
自資又點? 早一年出黎返工 好快回本啦起碼都叫bu
樹仁學費本身又唔係平
你Miss無水你wo
你呢個分讀偽進,再考警察
無得輸啦
assio
真係抵你入asso,仲要打做兩次
點入到八大?Ching你幾分?
20分入鯨大讀art
當年poly hd擺A2都無收我
三大同八大咁又點
你係一個點樣既人緊要過你讀咩U好多
有志氣既OU一樣考到Officer
廢既,HKU一樣出黎都係打份萬幾蚊工
都好過閱讀理解差既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞