垃圾OU仔俾2018 DSE考生的話

243 回覆
1266 Like 33 Dislike
自己廢就廢啦
又左賴右賴
老師講你就信?
唔識自己search下就業/升學前景?
又心存同人比較既心 典型唔抵得人好過你咁
係呀 人地5條2呀 人地英文廢過你呀
你得條4仲係度也文也武
咩其他卷有5
講撚到全世界欠左你咁
考評局迫害你添呀
事實係你係值咁多料咪認囉
廢又以為自己好撚勁咁 懷才不遇咁款

你唔妥你d fd
咁點呀 人地而家條路好過你幾多呀? 你係咪垃圾不如呀?
人地比文你改 你就心存怨恨咁去做人
睇死你將來都只係一個失敗者
有冇咁誇張 邊有怨恨 我係葡萄姐 我廢 我認 我想帶出dse根本唔重要 考得好同差 唔會點影響將來 最緊要㨂岩條路 我就係㨂錯路行 係咁多
同路人,記住,選擇比你既成績更重要

利申:b5 20分樹仁垃圾
吓ou first hon仲勁過 hku first hon㗎喎
講真,樓主你廢姐
我OU grad,照入2tier 做緊第3年都20幾k
我身邊好多同學入番big4
當然OU真係廢既,有得唔入最好唔入
咁恆大呢?
恆大點都好過ou掛
唔識就唔好亂噏啦 17 18分呢啲真係極marginal 20分就入LingU 21分可以任揀?唔好講笑了
利申 上年啱啱考完
好心樓主咪講大話
你以為人地低gpa過你
可能你fd根本呃你
你以為人地英文差過你
其實人地無時間 比個機會你改文
講到自己咁勁 真係人唔笑狗都吠
有無諗過人地同你唔同既地方係咩
睇死你日後都係個失敗者
補充資料 1:

大學教育資助委員會(教資會)University Grants Committee (UGC) 旗下有八間大學(八大

當中本身一成立就已經係大學嘅大學只有 HKUST 香港科技大學,其餘七大院校論獲得/有「大學」頭銜嘅歷史倒時序如下:

==============================

- 1881 年:官立師範學堂 Government Normal School

- 1939 年:羅富國師範學院 Northcote Training College

- 1951 年:葛量洪師範學院 Grantham Training College

- 1960 年:柏立基師範學院 Sir Robert Black Training College

- 1967 年:三所師範學院易名為教育學院 Colleges of Education

- 1974 年:香港工商師範學院 Hong Kong Technical Teachers' College

- 1982 年:語文教育學院 Institute of Language in Education

- 1994 年:五所師訓學院合併為 HKIEd 香港教育學院 (The Hong Kong Institute of Education)

- 2016 年:獲頒授自我評審資格,取得大學地位,正名為 EdUHK 香港教育大學 (The Education University of Hong Kong)

==============================

- 1888 年:格致書院(廣州)
- 1903 年:嶺南學堂(廣州)
- 1912 年:嶺南學校(廣州)
- 1927-1952 年嶺南大學(廣州)
- 1967 年:嶺南書院 Lingnan College

- 1978 年:嶺南學院 Lingnan College

- 1999 年:獲頒授自我評審資格,取得大學地位,正名為 LU 嶺南大學 (Lingnan University)

- 1937 年:香港官立高級工業學院

- 1947 年:香港工業專門學院 Hong Kong Technical College (HKTC)

- 1972 年:香港理工學院 Hong Kong Polytechnic

- 1994 年:獲頒授自我評審資格,取得大學地位,正名為 PolyU 香港理工大學 (The Hong Kong Polytechnic University)

- 1984 年:香港第二所理工學院「香港城市理工學院」City Polytechnic of Hong Kong 成立

- 1994 年:獲頒授自我評審資格,取得大學地位,正名為 CityU 香港城市大學 (City University of Hong Kong)

- 2015 年:起用新校徽 logo

- 1956 年:香港浸會書院

- 1972 年:改稱香港浸會學院 Hong Kong Baptist College

- 1994 年:獲頒授自我評審資格,取得大學地位,正名為 HKBU 香港浸會大學 (Hong Kong Baptist University)

- 1991 年HKUST 香港科技大學 (The Hong Kong University of Science and Technology) 成立

- 1949 年:新亞書院 New Asia College

- 1951 年:崇基學院 Chung Chi College(由民國大陸時期十三間基督教大學遷到香港組成)

- 1956 年:聯合書院 United College of Hong Kong

- 1963 年:三院合併,CUHK 香港中文大學 (The Chinese University of Hong Kong) 成立

- 1887 年:香港華人西醫書院

- 1906 年:香港工學院

- 1912 年:增設文學院,三院組成 HKU 香港大學 (The University of Hong Kong)

UGC 八大以外:

- 1989 年:香港公開進修學院 Open Learning Institute of Hong Kong 成立

- 1996 年:獲頒授自我評審資格,取得大學地位,正名為 OUHK 香港公開大學 (The Open University of Hong Kong)

--------------------

- 1971 年:香港樹仁書院

- 1976 年:香港樹仁學院 Hong Kong Shun Yan College

- 2006 年:正名為 HKSYU 香港樹仁大學 (Hong Kong Shue Yan University)

補充資料 2:
香港其實有二十大(如果計 QF level 5 degree-issuing
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/postsecondary/local-higher-edu/institutions/index.html

不過資助UGC 八大 + 公帑資助 HKAPA

香港科技大學 HKUST
香港大學 HKU
香港中文大學 CUHK
香港理工大學 PolyU
香港教育大學 EdUHK
嶺南大學 LU
香港浸會大學 HKBU
香港城市大學 CityU

香港演藝學院 HKAPA

香港公開大學 OUHK

香港樹仁大學 Hong Kong Shue Yan University
東華學院 Tung Wah College
珠海學院 Chu Hai College
明愛專上學院 Caritas Institute of Higher Education
香港能仁專上學院 Hong Kong Nang Yan College of Higher Education
恒生管理學院 Hang Seng Management College
明德學院 Centennial College
宏恩基督教學院 Gratia Christian College
港專學院 Hong Kong College of Technology
職業訓練局 - 香港高等教育科技學院 THEi
樓主DSE得21分,三大一定無份,最多都係去嶺南 / 教院讀水泡科或自資,處境隨時更慘淡。

奇怪的是樓主有21分,但選OU無入nursing,OU個nursing宜家都係21分,樓主早幾年DSE,當年OU nursing收分比宜家仲低。
有咩奇怪?咁個個人想讀/岩讀既科都唔同
我有個fd 24分,英文仲要有隻5
都係入ou讀護士
睇唔同po都硬會有連登仔無啦啦起撚哂鋼咁
樓主都係想以自身經歷警惕dse中學生姐

以我所知 上年樹開恆都有收12分 夠33222就收
個認受性根本 (除左出名既科較值得讀
唔好信啲老師講咩拎左個degree先 都真係唔洗急
放榜衰左就asso/retake 起碼有機會入返8大 再衰左既話報返自資u都未遲
你就唔好知亂噏好過啦
21夠入唔少bba/engine 啦
上年考完就好有說服力?
上網一搵admission score 就睇到晒啦
nursing都不了
dean's list都比人話失敗者,果然開大是原罪
以前睇過ou degree同其他u有咩唔同 發現ou有d degree考d專業試既paper冇exemption 其他u就有

宜家唔知有冇唔同到
揸住廿分咁上下個啲真係要諗諗…
SF OU TreeU悔終生…
你班朋友做咩大公司咁巴閉
講真,樓主你廢姐
我OU grad,照入2tier 做緊第3年都20幾k
我身邊好多同學入番big4
當然OU真係廢既,有得唔入最好唔入

2nd tier都話樓主廢
好心你咪拎2 nd tier黎打飛機啦
btw樓主講到自己DSE咁好又gpa咁高,點解唔tran u都大把人ou tran去8大喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞