垃圾OU仔俾2018 DSE考生的話

243 回覆
1266 Like 33 Dislike
DSE 炒左 果時冇大學收 諗緊asso定OU
最後俾中學老師水左入OU
佢話OU都係大學 出到黎都係考牌 冇人睇邊間grad
宜加final year 就知中伏
去d大少少d firm apply 好多都唔9理你

想反我中學踢波班豬朋狗友 果時低分到連OU都唔俾offer 得10幾分
但asso可以升番上8大 明明佢地讀書英文勁差 長期全校排尾10
唔知asso 果2年做個咩 特飛猛進 入番哂poly city

因為我知自己OU仔 加上ou冇 exchange 冇hall
所以我年年exam都專心溫書
希望用gpa補救番
所以我年年dean's list
相反 佢地入左U又上裝 又去exchange 又住hall

講番grad job
明明大家一齊報
佢地英文勁差 連application form篇文都要我幫手proofread 幫手改
d grammar 錯到9彩
雖然我英文都唔係好勁 得4 但因為考listening 果時發燒 Lv 1左呢份卷
其他paper 都 above Lv5架
果時心諗佢GPA又低過我 英文又差 根本唔係對手 所以好樂意幫佢改
因為我知道interview全英 佢地實死

但我連interview都冇!!!!!!!!!!!
佢地宜加已經有offer
係interview都冇!! 你問我幾灰...............

宜加要開始搵d local 細firm 我開始見到同班中同既差距
我唔甘心係 我由中學到入U 都比佢地努力

所以各位DSE考生 成績根本唔重要
當年 我dse 21分 佢地5條2咁濟
宜加GPA又高過佢
但出黎結果 係佢地入外國大分司前路一片光明 我就入local垃圾細firm冇前途
所以唔洗為入8大 俾咁大壓力自己
你只要揀岩條路
DSE幾分 入唔入到大學根本唔重要
難得正氣post
好撚難過
係咪真呀
上年都收到ou offer,好在我意志堅定冇要

今年retake應該都係入番asso
ja ga
唔明啲人點解要讀鯨大 nursing就話可能真係出到嚟冇分別啫 其他科嘅讀鯨大都唔知諗乜
因為果時鼓吹有degree 就讀 asso升u 萬中無一架 新聞 老師 舊登都係咁 當然呢2年就突然轉哂口風啦
呢兩年唔止牙蘇,degree 都由幾年前嘅好難入去到而家17 18分都有,你21分直頭好多科任揀添

你就係早出世咗幾年,不過冇辦法啦,向前望
垃圾教畜垃圾學校
為整靚個升U率
水人入自資degree真係要死全家

利申:當年十分都冇
冇聽中學個miss講去讀毅進
直接出左嚟做野

依家讀緊八大
其實當年好多20 21入ou架 我身邊唔少fd都係
OU只可以讀nursing是常識
自己廢就廢 怪咩鳩學校
21分入OU
其實當年好多20 21入ou架 我身邊唔少fd都係
engine都讀唔到咩

讀science21分入n展
讀business econ咪入bba
好多錯別字
唔撚信application form都要俾你改
大概估到樓主今年幾歲
普通IVE仔有2.5已經入到自資三大
點解考完DSE就直接入自資
又貴又廢

寧願讀cc/IVE再搏下八大好過啦
就算唔高GPA再senior入自資 學費都平過讀曬四年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞