垃圾OU仔俾2018 DSE考生的話

243 回覆
1266 Like 33 Dislike
香港只有三大有大學真正既料係事實,政府AO都只考慮三大,起碼英文水平有保證。

政府係1993年比埋城市、理工、浸會做大學已經好盡,不過都叫DSE最高收到30分以上。

之後升個批所謂U,升左啲人都唔當大學,DSE收分唔過25,連三大最水啲科都入唔到。

係香港睇唔起三大以外既U有無犯法,政府自己AO請人都已分左類。
21分 最後讀緊垃圾degree 非8大
中學低分過我既都入哂8大
認真 點解唔考政府工 政府基本上唔睇邊間u
只要你過到筆試果啲 理你i大定kongu
今年衰咗諗住入樹仁雙修retake
點睇
樓主報左咩grad job ?
利申 ou bba
ou堆art科係真定假
廣告攝影設計讀完係咪真係有人請?
定同thei ive差唔多?
DSE 炒左 果時冇大學收 諗緊asso定OU
最後俾中學老師水左入OU
佢話OU都係大學 出到黎都係考牌 冇人睇邊間grad
宜加final year 就知中伏
去d大少少d firm apply 好多都唔9理你

想反我中學踢波班豬朋狗友 果時低分到連OU都唔俾offer 得10幾分
但asso可以升番上8大 明明佢地讀書英文勁差 長期全校排尾10
唔知asso 果2年做個咩 特飛猛進 入番哂poly city

因為我知自己OU仔 加上ou冇 exchange 冇hall
所以我年年exam都專心溫書
希望用gpa補救番
所以我年年dean's list
相反 佢地入左U又上裝 又去exchange 又住hall

講番grad job
明明大家一齊報
佢地英文勁差 連application form篇文都要我幫手proofread 幫手改
d grammar 錯到9彩
雖然我英文都唔係好勁 得4 但因為考listening 果時發燒 Lv 1左呢份卷
其他paper 都 above Lv5架
果時心諗佢GPA又低過我 英文又差 根本唔係對手 所以好樂意幫佢改
因為我知道interview全英 佢地實死

但我連interview都冇!!!!!!!!!!!
佢地宜加已經有offer
係interview都冇!! 你問我幾灰...............

宜加要開始搵d local 細firm 我開始見到同班中同既差距
我唔甘心係 我由中學到入U 都比佢地努力

所以各位DSE考生 成績根本唔重要
當年 我dse 21分 佢地5條2咁濟
宜加GPA又高過佢
但出黎結果 係佢地入外國大分司前路一片光明 我就入local垃圾細firm冇前途
所以唔洗為入8大 俾咁大壓力自己
你只要揀岩條路
DSE幾分 入唔入到大學根本唔重要
終於有人講出依個道理, 行錯路就一世啦

利申 同樓豬差唔多處境

巴打你情況又係點
21分 最後讀緊垃圾degree 非8大
中學低分過我既都入哂8大

dse無你咁高,得18,中學班人拿住五條2或者五條3都入翻city poly真係吹脹 btw我都識幾個人係21/22分
班教畜想推高"入U率"嘛
得20%既人入ugc
20%入面仲要分三大
非三大就係垃圾
連登仔
OU幼教有無得諗,會唔會乞食

利申:幫人間
100%同意樓主

當年第一,二介 成日講有學位就讀

另外樓上話 自己唔識睇資料咩

大哥得16,17歲 撚識咩

靠老師意見架啦
幼教唔係想像中鐘意細路就去做咁簡單
識好多人以鐘意細路為名去讀,點知都頂唔順
幼教就Edu bu啦其他都次選
利申:非幼教
24唔夠入poly nursing 咩 好奇一問
我有個frd畢業之後做緊國際幼稚園
咁係好定唔好
唔識
同意,dse考唔掂,讀assio既同學入理大科大,而我⋯⋯ 讀assio只要用心,都9成入返頭幾大。
最尾個段
雖然出路唔錯,但係最好入edu果個
24好似係lq
如果無讀bio應該唔夠
同埋poly nursing好搶手
但平均黎講都算唔錯?會唔會搵唔到食/人工低?
真心嗰句
過來人奉勸各位dse雞真係唔好為咗個degree讀ou
你會好後悔 你會唔敢同人講自己讀依間所謂嘅u
直頭好懷疑自己係咪大學生 唔敢認係大學生
你讀asso捱兩年又好 retake也好
千祈唔好揀ou
寧願asso兩年抬唔起頭好過頂住ou個名成世
利申quit咗好耐 當買個教訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞