垃圾OU仔俾2018 DSE考生的話

243 回覆
1266 Like 33 Dislike
都啱嘅 始終個個想入嘅科唔同
你英文好去到邊都唔洗驚,下年補返中英DSE ,aim 5以上 用OU Degree 考政府驚條撚。

政府做野好單純,你language 好EO都有得你做
試過啦 ou 成功tran u比例好少架 同埋一定入唔番acct呢類熱門科 佢地d位係留番俾asso
樓主有冇諗過去美國攻PhD?你年年dean list加1st hon畢業應該好易有好嘅grad school收你,讀PhD仲可以有人工收
三大笑polycity,polycity就笑OU
講到個個讀asso都升返5大
Ou可以笑邊個呀
Shape
但大部份都升得番開大 唔知係咪
人地有hall有exchange 唔敢笑呀
我中五果陣巳經知香港得5 間U
其實點解仲有人去讀會計,呢行好明顯已經飽和咗/外判哂去發展中國家
樓主加油
同樓主同科不過係另外嗰間廢U
冇dean list冇技能下年畢業睇怕都要乞米
香港十間大學為名的學校,只有三大:港、中、科 係真正既大學。理、城 都只係有大學名既進階版IVE。浸會宜家重有好多人看作次等大學。

至於嶺南、教院、樹仁、OU都係空有大學之名,並無大學之實。四間DSE收分最多的科都只係20幾分,教院成日買廣告的自資、同埋樹仁、OU,收唔少連十七、八分都無,政府比黎四間升呢用大學名,係對大學之名的侮辱。
後門狗同開大咪一樣垃圾
不用分那麼細
其實得當年中學畢業嗰陣都唔明點解啲人會走去讀oh treeu 呢啲自資學位
讀asso hd可以搏下入番8大
唔得先再讀自資Speed, Scope 咪同你讀ou一樣
做咩一開始就斷咗自己個機會?
係怕壓力大?
飛箭:

兩次想扯開話題,拉其他U落水

係咪OUHK「網絡評論員」^ ^ )呀??

再廢都唔夠你OU啦~

人地UGC大學的流程係一致架

你估係你OU呀?

OU每年會計大大話話好似有200人,好似得一個入Big4,1幾個local firm

樓主情況好正常,因為OU係無限收生的大學,Market一飽和,個Degree就無價值

末代Poly自資笑言不語

打手~下面係教院post道Copy過黎的~

八大都入唔到先去水泡教院平常事黎

公大打手出現 公大打手出現 公大打手出現 公大打手出現 公大打手出現

公開大學是八間大學?啊~ 在教育學院正名之前香港根本就沒有所謂的八間大學 八間大學指八間教資會資助大學 公開大學是第7間正名的大學 相比嶺南大學早正名 但不會被視為覺後者優秀 公開大學是一間以 開辦遙距課程為本的大學 申請正名是不需向教資會評審 公開大學和八間大學沒有任何的可比性 現時公開大學是一間自資院校的形式營運 和樹仁大學無異

公開大學正名大學政府考慮了其他地方開辦遙距課程的大學也是大學或稱之為大學

公開大學在1997年正名嶺大在1999年升格但正常人不會認為 前者比後者優秀

叫自已七大阿笨~
你讀咩科 搵咩工
入到asso 都唔比心機讀 升唔返5大 證明你個人都係咁上下水平 讀咩都一樣
補充返d 資料 我就係al 老屎忽來既 後來做後門狗入左 poly 我覺得公開試同asso 個模式好唔同
公開試其實都幾睇你資質 你係唔掂既 可能考多次都係唔掂 但asso 就好唔同 講真真係鬥勤力 一來你身邊既勁人其實唔多 競爭少左 二來asso 其實唔會點留難你 d 野都唔會話好深 你肯聽書溫書 基本上d 野都係出返差唔多既野 所以如果你asso 升唔返u 就代表你根本係懶 咁懶就點讀都一樣 都係升唔到
same。當初唔知咁多野,原來間間cc升ugc都有4-5成 自己就要左ou呢個offer。

話無後悔就假。而但我阿哥係讀八大,但就錯科,grad左又話後悔當初簡乞食科。。。無計架,唯有現今開始認清自己條路,想做咩就去。
終於有人講出依個道理, 行錯路就一世啦

利申 同樓豬差唔多處境
DSE 炒左 果時冇大學收 諗緊asso定OU
最後俾中學老師水左入OU
佢話OU都係大學 出到黎都係考牌 冇人睇邊間grad
宜加final year 就知中伏
去d大少少d firm apply 好多都唔9理你

想反我中學踢波班豬朋狗友 果時低分到連OU都唔俾offer 得10幾分
但asso可以升番上8大 明明佢地讀書英文勁差 長期全校排尾10
唔知asso 果2年做個咩 特飛猛進 入番哂poly city

因為我知自己OU仔 加上ou冇 exchange 冇hall
所以我年年exam都專心溫書
希望用gpa補救番
所以我年年dean's list
相反 佢地入左U又上裝 又去exchange 又住hall

講番grad job
明明大家一齊報
佢地英文勁差 連application form篇文都要我幫手proofread 幫手改
d grammar 錯到9彩
雖然我英文都唔係好勁 得4 但因為考listening 果時發燒 Lv 1左呢份卷
其他paper 都 above Lv5架
果時心諗佢GPA又低過我 英文又差 根本唔係對手 所以好樂意幫佢改
因為我知道interview全英 佢地實死

但我連interview都冇!!!!!!!!!!!
佢地宜加已經有offer
係interview都冇!! 你問我幾灰...............

宜加要開始搵d local 細firm 我開始見到同班中同既差距
我唔甘心係 我由中學到入U 都比佢地努力

所以各位DSE考生 成績根本唔重要
當年 我dse 21分 佢地5條2咁濟
宜加GPA又高過佢
但出黎結果 係佢地入外國大分司前路一片光明 我就入local垃圾細firm冇前途
所以唔洗為入8大 俾咁大壓力自己
你只要揀岩條路
DSE幾分 入唔入到大學根本唔重要
終於有人講出依個道理, 行錯路就一世啦

利申 同樓豬差唔多處境

巴打你情況又係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞