垃圾OU仔俾2018 DSE考生的話

243 回覆
1266 Like 33 Dislike
邊行
中學老師最鐘意水人入OU 樹大
好少叫人讀Ive 其實Ive 先實用 之後係Asso

都好過OU 樹大 曬錢曬時間

好彩無讀樹大 讀asso升返UgC
好讚成樓主 除左nurse真係咪撚入ou
讀asso 正常咁讀 gpa 唔太差已經有八大offer 努力啲同埋面試勁仲有機會有三大讀
利申SE中文2左入asso cgpa3.6入左八大
Acc?
速大
12 13年dse真係可以21分都入唔到八大傢
理科都仲有可能 但文科無23都唔洗諗
我咪係囉 不過今年19分都得了
其實Ou non jupas 係咪 應該唔難入 過3就有offer
所以結論係唔洗咁早入 因為你有讀書一定過3 我保證
係佢地入外國大分司前路一片光明 我就入local垃圾細firm冇前途

樓主你宜家搵幾k先? 同埋邊個話細firm冇前途
前firm先學到野 因為你多數要做幾個人既野
大公司 fg入去好易比人玩死
會計,luxury retail
半工讀retake > 升五分入IVE > CGPA 3.2 > Gap year 返digital marketing嘅公司 >大西北某大學
係過2.5就得
CGPA 有三點幾既話非三大既offer 多到喊 雖然啲科唔係熱門
Btw ou 既話合格已經有啦洗撚DSE入
咁恆大東大Thei呢
睇運,仲有出生率長期低迷,雙非潮又過得七七八八
自己考慮啦
麻煩曬咁多位巴打解答 但一般人工幾多?有無20K
Degree多數過20k
HD都接近 唔差得幾多
咁人工算係咁喎,又唔洗讀書勁,又無護士咁番6日,都係對住小朋友

其實都幾唔容易,雖然唔洗好高分就入到幼教degree,但ugc幼教degree得EdU有,仲要得十幾個位(好似係),競爭都好激烈,每年最多人爭既學位(冇之一)。入左行後,有心繼續做既hd畢業生都會part-time讀番個degree,部分degree holder當然都會繼續讀碩士進修,全職工作兼職讀書,真的很辛苦。而且宜家d小朋友都好難教,唔少都有SEN情況,都咪話唔勞氣,少d耐性同包容都攪唔掂,唔係想像中咁易。另外唔少幼稚園都要5.5天工作,帶野番屋企做都係等閒事,包括長假期。

人工方面,受惠於15年免費教育,人工都有所增長,例如hd holder大約有政府MPS point9-10既人工,degree holder就大約有point 10-11既人工,但留意番,因為政府唔肯為幼稚園老師設薪級表,上述建議人工都係按照番個別機構而釐定。

利申:女朋友做幼教
公道講句
樓主輸在時勢
宜家21分既應該好多科可以簡

不過行錯左條路都無計
好多人都差小小運氣先成功

對於高不成 低不就既人黎講
真係時勢造英雄

當然如果樓主好有料就英雄造時勢啦
讀acct就話啫
同埋點解要講big4
3大啲人覺得big4幾垃圾 入到係最最最基本
ou旅遊讀唔讀得過
真心求問
想讀嗰科第一年淨收20個學生
用asso係咪根本入唔到
吹大左
2012-2013 bu lingu poly某d bba收20-21
文學院 咩咩研究個d收21-22
邊度打左兩次
而家樹仁學費好似睇你asso gpa幾多就有幾多資助
但除咗想hea多年我諗唔到有咩理由揀樹仁
利申讀緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞