其實點解有咁多人想去做空姐?

292 回覆
909 Like 117 Dislike
坐廉航就咪咁多要求啦
米五幾你係男定係女
你隻手長到長臂猿咁人地又收你咪得囉
做乜鳩
空姐係咪好易溝 好屌?
係咪有得同鬼佬機司扑野
機師先啱
啲親戚一知我畢業就係咁叫我做空姐 我心諗 呢份工無你想像中咁正嫁
岩呀 做撚死
明明乜撚都無做過但就攰到仆街
有人講過空姐係正職咩
借個title做雞收貴d炸
同進修讀個master叫高d人工一樣道理
每年請空姐都爭崩頭

無他做唔到醫生律師 做空姐都算高尚

入門條件又低

又可以飛黎飛去
想post相上instagram 扮背包客
冇錯空姐係要派飯倒屎塔
但唔代表淨係派飯倒屎塔

咁你搭飛機有咩事邊個救你

樓上有巴絲講得岩 網上講野唔洗負責 成日有post話空姐係空雞只不過係一班人喺網上圍爐 葡萄過得俾佢地好既人 on99

話空姐係空雞果d人根本係屌唔到空姐既毒撚
因為正行當偏撈,偏門當正行做囉。
正如入big4唔係真係夢想做auditor,而係以ot養靚cv,為之後跳返出黎offer靚d。班空姐日日周圍飛可以搞下代購,又可以豐富佢地周圍去既夢想,更加可以瘋狂放相上ig豐富自己既cv,無錯,ig就係佢地既cv,做到自己生活多姿多彩,咁你係一個level低d既男仔都唔夠膽溝佢,screen到條件好既男人既機會就大大提高。
正如做工程,都係為cap水,班正行當正行(我覺得今時今日都無咩分正行定偏門)做既建築師工程師測量師,咪日日OT日日俾老世同判頭屌,紛紛中星期日都要返埋工,工程出問題俾老廉查咪佢地坐監,賺到錢咪班老世自己分肥上瘦下囉。
仲有果班社福機構、跨國ngo同動物權益組織,做既野都係一樣,借d「有價值」既人、事同物黎raise fund自肥囉,你就捐錢,但係100蚊有85蚊係行政費。
醫療亦然,冇錢去公立hea鳩你,有錢去私家keep住唔斷尾keep住屈你錢(醫療霸權係香港係繼地產之後最撚惡,以專業為名條例為器令你連challenge佢都唔敢,出事乜責任都無)
根本依家成個香港都係掛羊頭賣狗肉架啦,最撚辛苦咪努力返工果d人囉,樓買唔起,公屋唔到你,錢又唔會派俾你,連一個綜藝新移民生活得輕鬆自在過你。
同唔同Crew食快餐你都咪話唔爽
屌你咩大大聲講無人情
你老母閪自己個女都唔幫要人幫你托野?
自由囉 時間多囉
又可以威威 滿足自己嘅虛榮心
自從FB IG興起 個個都想做旅行家foodie呃like㗎啦
無咩工好得過做空姐啦

曾幾何時都有諗過grad完做一排空姐再算
但係依家廉航咁流行 去旅行易過食生菜
不過做空姐一定儲唔到錢 (酒店食杯麵嗰啲我又唔想
又要係服務性行業 要對西客 洗廁所etc
做嘢還做嘢 虛榮心無得當飯食
諗諗下都係不了
咁除左派餐洗屎塔之外都仲有好多野要做既
又唔使講到咁偉大ensure 咩flight safety
坦白講飛左大半年
又唔係個個同事都好似連登仔咁講鐘意出風頭
覺得著住制服返工好威威
都係打份工咁解
唔需要覺得我地自認優越過人地
同埋做呢份工真係鍛鍊自己EQ
俾客屌真係當食生菜
笑住咁講sorry 轉個撚頭行返galley 慢慢食飯好過
ensure safety 笑大人個口咩
大把空姐私底下做雞R生意
再釣金龜上岸唔洗做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞