其實點解有咁多人想去做空姐?

292 回覆
909 Like 117 Dislike
先唔講佢地係咪g, 根本佢地本身啲態度就西撚到仆街
成鳩日係Facebook 呻啲客點點點好似淨係佢地呢行先有西客咁自命清高
仲有第四點更加唔認同,有次搭見到前面個女仔搬極都搬唔到個行李想上locker個空姐即刻西晒面完全冇諗過幫手,最後唯有上前幫個女仔手

其實寄倉呢個功能除左大件行李,
就係比你自己拎唔到上架嘅行李用的
明知自己拎唔到就拎去寄倉啦,貪咩方便啫,又要搞鳩到人地幫你,
而家係你將成件事調撚返轉呀

好多post 都講過啦,佢幫你拎整親冇得claim 架,
你地又話呢份係唔馨香嘅西工,
咁調返轉你會唔會為份西工受工傷跟住冇得claim 咁使命召喚呀
唔幫還唔幫,有必要西人地面? 你睇唔到佢口面緊係唔知有幾衰
仲有其實個行李唔係真係重到有必要寄倉,只係個女仔真係太廢
你依家出去屈人寺都有sales 西你面㗎啦,人哋天生西面又係特登對住你西咩,咪咁敏感啦。個女仔廢就自己寄倉啦,要靠人就已經超過自己負擔能力啦
岩呀行行都有西人西客,我係講緊綜合眼見實例黎講呢行係特別多,仲要特別開page黎屌客更加未見過

其實係好事,
我話比你知,飲食業一定多西客過空姐,
不過飲食業真係太攰,工時太長,
啲人唔係唔想開page 屌,
只不過係返撚完工都攰撚到冇力屌,
私人時間又少,
上網開page 吐苦水嘅時間都冇啦

佢地有時間開page 屌某程度上係好事,我地打工仔唔係想成個就業生態都可以做到員工life work balance 咩,
如果唔係你都唔使扮工啦
我都唔明大學生有個學位
即使遍地大學生
都唔洗做一個唔洗degree嘅工作掛
大佬咁你個4年時間咪哂咗?
而且,除咗入customer service行業
有咩行業令你寫CV寫空姐係比較好
空姐每次帶下水貨都幫補下唔少人工啦
以前識個每次返黎都帶幾條煙返黎
仲要空姐真係唔會有海關check咁滯 大搖大擺咁過
有得周圍去旅行係幾爽既
啲流岀片同相
一半以上都係空姐 咁都唔係雞?
話你飛雞唔係因為份工
而係你班飛雞自己整臭嗰行累事
我見做地勤都有一折機票,
仲可以調假周圍飛

而且地勤原來又短又醜樣都做到,
鍾意周圍飛嘅港女可以考慮下IN地勤
空中又係G, 地上就係走地G, 點解唔做空中G, 飛上龜頭變鳳凰
空姐仲要長期幫乘客拎行李上overhead locker 個動作做多咗會令腰骨漏損
Failed啦 扮咩了解

人地做邊話都要問過你班友先?
想做咪做囉
好似你地咁覺得唔好做既話 自然唔會去做架啦

可能呢個現實世界,好多生活過得好嘅人去欺負呢班廢柴,
(或者覺得生活過得比佢地好已經係欺負緊佢地 )
所以佢地喺網絡上聚集,
欺負返生活過得比佢地好嘅人,
獲得返少少精神慰藉囉
擺明覺得人地生活得好過佢地唔抵得
係咁講壞果面等人認同
再催眠自己做呢行既人係慘過自己既去得到慰藉

呢個係而家非常普遍嘅網絡現象,
即係圍爐打飛機,
打幾個字就有快感
講真我又諗唔到有咩可以比到佢地更加廉價嘅精神慰藉喎
ensure in-flight safety
派飯洗屎塔就認啦

唔通audit狗係維持金融秩序喇喎? 咪又係點貨
警犬維護世界平和?咪又係行下必蝦市民
我係飛機座係到都覺得唔舒服
佢地重要走黎走去做到仆街
真係辛苦 搬搬抬抬
搵啲有$ 佬包養
sell pussy
可以叫價高d
做空姐想識有錢佬 閒時又post歐遊相咁
其實係因為有得幫機師含撚
如果個機師覺得你含得唔錯
一嫁到個機師=人生贏家
所以先咁多雞沖去做空姐
成個post講既野 起碼有一半係錯
唔識唔洗講出來比人笑既
洋腸機師
唔係話唔比幫客放行李上overhead locker 咩
之前我放個1x kg既backpack 都冇人幫我
明文係唔俾 但好多時佢地會希望乘客快D坐返低唔阻住起飛會快快手幫佢地攞埋

之前一家去旅行搭hkexpress (唔好屌我 窮等人家)
我個女小四 拉住個細gip(backpack咁大) 我搬緊我同太太行李時問個空少可唔可以幫幫我個女搬個細gip 唔想阻慢後面啲人 個空少睥一睥 之後大大聲話 唔好意思 行李自己搬
唔幫係道理 幫係人情
只可以講 冇 人 情
唔係話唔比幫客放行李上overhead locker 咩
之前我放個1x kg既backpack 都冇人幫我
明文係唔俾 但好多時佢地會希望乘客快D坐返低唔阻住起飛會快快手幫佢地攞埋

之前一家去旅行搭hkexpress (唔好屌我 窮等人家)
我個女小四 拉住個細gip(backpack咁大) 我搬緊我同太太行李時問個空少可唔可以幫幫我個女搬個細gip 唔想阻慢後面啲人 個空少睥一睥 之後大大聲話 唔好意思 行李自己搬
唔幫係道理 幫係人情
只可以講 冇 人 情

會幫老弱婦孺 但有時見住啲支那大媽有手有腳老奉叫人幫佢搬行李 就會即刻叫佢自己搬
更何況 hand carry得其實乘客有責任確保自己handle到
而且空姐仲要長期幫乘客拎行李上overhead locker 個動作做多咗會令腰骨漏損 久而久之會造成後患

已經無空姐會咁做
反而漏左空氣乾燥呢樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞