其實點解有咁多人想去做空姐?

292 回覆
909 Like 117 Dislike
你1x kg 上機 你自己都搬唔到 點解要個女人幫你搬 你上到機前都冇人幫你搬 你又搬到 咁重check in la
Btw hand carry is 7 kg allowed only unless u r the elite member
I’m the elite member
你問下cx ka果班搵幾多先
識得有人話起飛前後都有好見唔到嘅辛酸
想知起飛前後除咗check行李架同可能洗廁所外有咩要做

其實我傾向每個行業都有好多辛酸
因為我唔知grad左岀黎可以做乜
三大science
做幾年順手周圍去見識其實真係唔錯
長做真係不了
其實係
港式廢物回收:
男做警犬
女做飛雞
其實都係睇鐘啫 如果爆鐘間間都有2皮左右 (I mean FA)
搭單問一問,我得15x其實做唔做到空姐
唔好諗咁多啦,做半年又好做一年又好,去左幾個地方之後會改變到好多諗法。

喺香港做野,日做夜做都係諗點搵錢,反而去唔同地方體驗、識多啲唔同嘅人,到時諗嘅野唔會得錢咁簡單

除非你有結婚對象,又好趕住結婚,咁真係搵份政府工算
158-9都有可能,但再矮啲可能性好少,除非係手勁長,伸展力超好
no offense
我覺得其實空姐同茶記d侍仔無分别
又咪係派下餐落下單,斟茶遞水派雪糕

不過比左幾千蚊自然想昅下或者比靚女serve下既
唔一定既
外國廉航都有醜/老鬼婆做空姐
四十路個隻
好多女仔屋企唔駛佢養,無生活壓力。
可以搵份工返少好多日,又可以周圍去下。後生的話,why not
inflight safety
不嬲無撚人聽架喇

無矮化你地,但你地係同待仔無分别吖嘛
當然待應都好重要,無待應餐廳都開唔到檔架

唔係話空姐個個貪慕虛榮無撚用,只係無必要神化呢個工種啫
其實有幾多handcarry過10kg?你估佢帶啞鈴上飛機咩
空姐就話啫,空少唔幫就講唔通
做gym十幾kg熱身都嫌輕啦,男人老狗幫下手啦,我係乘客都會幫隔離左右

要得你幫都係老弱婦孺,夠力一早自己擺啦洗撚你幫咩,起飛前個幾個字啫又唔係抬成個鐘有幾易傷呀?
想問做空姐要幾耐先月入3萬
15年
做左over 5 年薯仔小小心得:
好處:
1. 周圍去,有d 地方唔係返工真係未必飛去,耶路撒冷,斯里蘭卡,印度,莫斯科d 冷門,可以當係見識下
2. 有時想離開屋企抖下氣,會突然想返工,係酒店d 時間真係屬於自己
3. 見男友放工仲搞緊工司野,同事幾賤都要日日對住佢,做空姐真係冇呢d, 放工就放工,同事飛完岩傾咪做fd 唔岩傾可以唔再見bye bye
4. 假期ok 多,一個月平均都有13 日,有時可以砌到15-18 日
5. 假期flexible , 特別邊日唔想飛or 有野做可以同人調更,拎unpaid, 申請淨係飛半個月果d, 都好易批,可以做下自己野, 有d 工想放邊日都唔到你話事
6. Benefit ok, travel, insurance 果d 都唔差既

壞處:
1. 人工低係堅,做10 年大概total 加得1 皮,真係低到爆
2. 冇升職,比你升左都係做既 post 唔同,唔會有咩achievement
3. 身體差,皮膚差,成日企,成日挨夜
4. 小見屋企人
5. 圈子細,唔好以為做空姐識好多人,其實同d 同事飛完唔會contact, 放工又想係屋企訓,唔主動d 係好難識人
6. 出返去好難搵工,同人講做過幾年空姐好似冇work experience 咁,所以好多人走唔到一做就一世
7. 老底太低,買樓借唔到銀行$

太多不能盡錄,總括來講唔求高人工,唔求achievement, 唔洗點養家,最好另一半收入隱定,空姐都幾好做,都係工一份,not too much ff la
空姐真係唔好誇大safety呢part
根本唔係咩專業知識黎
只係普通急救同操作 同識開個特別少少既走火門既侍應差唔多水平
班空姐以為得佢地知自己讀過咩人地就唔知咁
d notes 除左多字之外
根本冇特別
其實一畢業去做空姐, 之後想轉其他工, 係咪好難? 通常會揀D咩工??
我有朋友24歲入CX, 做到而家就快30, 成日見佢都話想轉工
佢話覺得呢份工冇可能做到退休
靚女升職咪易
廉航做到私人飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞