其實點解有咁多人想去做空姐?

292 回覆
909 Like 117 Dislike
唔明點解咁多人想去畢業就考空姐 睇落係好光鮮但其實真係一件苦差黎
1. 要返shift 個shift仲要唔係香港境內 係要standby收到call就要隨時飛去機場去第二個國家(可能有D人好enjoy)

2. 人工低. 空姐係冇得靠ot黎提升自己薪金 每個月連底薪加外站津貼計埋都係萬7-萬8 但重點係你花嘅時間同心力俾人地多

3. 大時大節冇得留係屋企人身邊. 空姐唔係話你想調假攞假就有得攞 變相好多時候大時大節好似斷六親咁 冇得陪屋企人甚至另一半 感情好多時候都會因為份工而變差

4. 身體問題. 飛機長期處於空中三萬呎嘅高度 要知道個氣壓係會好低 長期飛會令身體造成一定程度嘅影響;而且空姐仲要長期幫乘客拎行李上overhead locker 個動作做多咗會令腰骨漏損 久而久之會造成後患;同埋空姐長期要係外國適應時差,經常早機去到第二度仲係日頭 根本會嚴重影響睡眠 成日都要用好多時間黎調節返

5. 空中侍應. 其實係航空界行內呢個稱呼已經係見慣不怪 空姐要係狹窄嘅走廊度推送餐車 送餐 收垃圾 甚至要洗廁所 ,呢D對女仔黎講根本可謂係厭惡性工作 唔知點解黎到飛機就變成爭崩頭嘅嘢

6. 晉升機會慢. 好多空姐想要做得長去搏升職上位其實係要好耐,一般嘅service leader要從flight attendant 升上去要等5-7年 升上supervisor或者Inflight service manager 甚至要等個15-20年根本係燃燒曬自己嘅青春

其實仲有好多我未列曬出黎。寫到呢度大家都可能覺得做空姐平時拖住個gip行出行入機場好似好光鮮 但係其實個中辛酸大家係睇唔到 好多女仔貪得意一畢業就去考空姐 但其實好多時候都頂唔到兩年就出返黎,大家可能覺得空姐好好玩周圍飛體驗唔同國家嘅,但係老實講,你幾個月就基本飛曬所有嘅port了 再落去只會越黎越悶 好少人可以繼續堅持落去,有錢不如自己去旅行唔好?點解要貪呢D所謂嘅公費旅遊?

打咁多希望大家可以尊重空姐呢份職業,唔好再叫人(空中飛X, 同時亦俾個忠告大家係投考空姐前要認真諗清楚份工係咪真係適合自己,唔好中途頂唔順就半途而廢。

完。
咁又何必呢
唔係話唔比幫客放行李上overhead locker 咩
之前我放個1x kg既backpack 都冇人幫我
可以去唔同國家比人屌
明文係唔俾 但好多時佢地會希望乘客快D坐返低唔阻住起飛會快快手幫佢地攞埋
一開始係 但係等到3-5年都仲係keep住呢個位就真係有D低
情況同做警犬一樣
d女諗唔到做乜 又不甘打份普通寫字樓 又覺得自己與別不同(比人地靚/高)
其實無得扑都唔洗酸成咁 我覺得。下下話人係飛雞。
冇計 話人係G根本係香港習俗黎
咁呢樣嘢又唔係空姐獨有嘅
空中服務員人工唔低喎...
釣下金龜姐
有辣有唔辣啦
邊份工可以成日去世界各地玩?
雖然唔係放大假咁玩
但包你一晚住,周圍行下見識下
滑下雪潛下水
一般人要三四年先去到四五個國家,你做兩三年就去得齊,仲未計你一拆後補機票。

係就係唔穩定嘅,但後生女打風流工,玩夠四五年唔想玩咪上岸囉。
當你好多時候都係即日來回就唔會咁諗 你估去度假咩
食洋腸姐
得喇得喇,空姐最撚辛苦,滿意未
後生有嘅係精力,怕咩?
真係有一日老左,頂唔到咪唔撈囉
你打份寫字樓工,朝九晚六,一萬頭,要幾多年先去到咁多地方?
周圍去下 見識多d嘢 接觸唔同國藉 唔同身份 平民or明星 嘅客
相處大部分同事年紀都唔會差好遠
工作性質都係好重複 但可以好多唔同變數
會見到好多唔同突發嘅事
做兩三年當係旅行
有咩工可以周圍去先?
春天睇櫻花、夏天夏祭、秋天紅葉、冬天雪景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞