【罪大滔天】Sony Xperia 集中討論區 (17)

1001 回覆
17 Like 4 Dislike
三星今年錯過了1/1.7,不過從SONY和Samsung CIS的情況來看,他們還是很願意給其他地區的廠商比如中國大陸地區幾大廠,Google他們出售1/1.7這種尺寸的傳感器。並且進一步抬高了手機CIS的價格,甚至可以懷疑這是兩廠共同謀利的陽謀。
反而,三星自己的手機基本上要2019才能上大底。​​​
三星今年錯過了1/1.7,不過從SONY和Samsung CIS的情況來看,他們還是很願意給其他地區的廠商比如中國大陸地區幾大廠,Google他們出售1/1.7這種尺寸的傳感器。並且進一步抬高了手機CIS的價格,甚至可以懷疑這是兩廠共同謀利的陽謀。
反而,三星自己的手機基本上要2019才能上大底。​​​
下半年大底手機CMOS
指定沒有: Apple Samsung Sony
基本上可能上1/1.7: OPPO VIVO HUAWEI ONEPLUS XIAOMI NUBIA
可能1寸: Google

即係sony個雙鏡唔會大過1/1.7
一係1/2.3或1/2.2
google 有一吋sensor, 真係可以完勝其他廠
本身係sony mobile 用
不過比相機部門bam左
好合理, 岀完咁相機部門堆DC唔洗岀
反正手機賺得咁少。。
有鬼佬爆話雙鏡模組係有ois+不同光圈
清過6s plus 好多,先幾日轉會換機
其實IP&S都唔賺得幾多
somc倒數第二IP&S倒數第三
weibo就話全電子防震(aka無限高)諗得太理想又要加成堆輔助元件。實際效果可能都係唔掂。
一早肯加OIS咪可以即食囉 搞咁多野成本可能仲高過直接加OIS
如果依家買XZP有咩要注意,保養係咪有啲西條款?

利申:I6s,轉會,諗緊XZP定等XZ2P
真係諗唔明,點解賣鏡頭、sensor或者算法俾其他廠就唔會影響相機銷量,但自己人就會?

相機:mobile你唔可以影靚相㗎,唔係我DC會仆直,大家都收皮
半導體:哦,咁我唔賣俾mobile了。不過反正設計咗要搵返筆,不如賣俾其他廠
mobile:
Sony 機多唔多人玩nova launcher
玩緊
用咩機?
之前XZP用Action
我相信賣比其他廠個價高好多
咁嚴重
aosp7.0時已經有
Wow
其實由xz開始個芒已經全部支援1080 120hz
Sony班撚屌真係好撚固執
索尼唔鐘意火山,加OIS同雙鏡厚度需要增加2mm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞