香港人真係痴撚線,一邊炒樓炒iPhone,一邊又咀咒黃牛

305 回覆
1129 Like 62 Dislike
真係唔關聖人事?
樓主高見,港豬就係咁
更正:你所講既同觀眾既交流都仲係有。
我由頭到尾無評論過炒有冇問題
但係樓主咁樣舉例類比係誤導緊人討論
性質唔同本質一樣
必需品同奢侈品都係人想要既野 炒就係吸緊人血
炒樓仆街啲唔代表炒iphone無問題
香港人真係垃圾 站在道德高地攞著數
有,所以我唔會吊其他行人亂過馬路
咩叫連啲啲正價機會都無
你早過D訓南亞狗訓街會買唔到?
得炒飛狗先比排隊咩 上網又買得 信用卡又買得
點解要講到無機會用正價買
咁其實你地唔係屌緊炒/黃牛
係屌緊成個資本主義
為左部機轉plan/續約既話 都叫焗你
咁你早7日去排幾都有機買到票 你會唔會?
攞個光環可以升天見上帝呀,你合資格啦
講多句,其實大部分平衡點都係俾蝗打破,佢哋唔識唔好意思同見好就收

你睇奶粉、樓價、黃牛就知

其實中共要香港人乖乖哋好易,人人有得住有得食,做啲陰質嘢唔好咁出面,邊個得閒理你誰是特首

早幾日個長輩先話,以前香港上位就算老細個仔都要「表面上」做返啲成績先得,呢家香港邊有人理,我係俾著數佢你吹咩
純粹係買樓自己住
無炒過iPhone
無炒過飛
真。香港人
炒樓既理撚得你影唔影響民生
炒飛既理撚得你感受

程度唔同 本質一樣
上論壇,除左有得反駁相反立場既意見,仲有得同相同立場既人交流觀點同討論。如果因相同立場而冇條件接受對方既觀點並唔係一件好事
你條七頭使唔使咁能快爭住認
所以咪話個平衡點已經過咗一般市民接受嘅範圍囉
救命
討論之前了解下先,ok??
黃子華係唔撚知內部渠道呢件事

內部渠道買飛?

黃子華在短片以樸素裝扮示人,甫開始就說:「大家好!鬚都未剃嘅!因為今日發生咗啲事嘅」。他表示今天很多人買不到門票,有黃牛黨出現;其團隊「喊哂」來電,指電台及記者各方面向子華團隊反映,有「內部渠道」可以購買《黃子華棟篤笑 2018》門票。

籲政府打擊黃牛

黃子華對此表示憤怒,激動利申自己跟團隊都未有票,竟然有「內部渠道」,質疑是否應該報警或向 ICAC 舉報。

感到委屈

子華突然疑惑:「『黃牛』唔 exactly 係犯法咁個喎好似」。他明白演唱會是奢侈品,好比炒賣 iPhone。可是當這樣的民間活動,每次都出現黃牛黨,每次都遭受大剝削的時候,政府就應該正視問題。

對於有指黃子華及其團隊就是黃牛黨,「又食又拎、又賣飛又黃牛」的說法,子華感到非常委屈及激動,坦言這段視頻並非第一 version。
炒樓都有問題?
真香港人表示支持炒樓刑事化
炒黃牛飛求其實名制都搞得掂
炒樓真係無可能解決到
咁易解決都無人去做 大家先扯火姐
要轉plan續約就唔叫焗你
可以早一星期去訓街買就叫無機會買 笑4
人工接野做又鬥低價 香港唔係奴隸獸都講唔通
拎唔到著數嗰啲咀咒啲拎到著數嘅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞