香港人真係痴撚線,一邊炒樓炒iPhone,一邊又咀咒黃牛

305 回覆
1129 Like 62 Dislike
不如你自己去睇返自己係#58打過d咩?三行字,用黎支持你立場就係第三行最長果行,價錢對比係你自己提出,我就係唔同意你呢點呀diu
嘈乜撚
你自己唔想一出新IPHONE就買 未覺得兩個月後買冇所謂囉ON9仔
我唔係咁想睇黃子華未覺得睇DVD都係一樣
根本係睇自己觀感
炒乜都係一樣架啦 不斷係到合理化呃自己好開心咩
得啦,我打少左
好多炒iphone狗係度死撐
希望第時你地全家死絕個陣比人炒到買唔起骨灰龕位要倒哂落屎坑沖走算
骨灰龕位都冇限時性架,買唔起咪遲啲先死全家囉
再唔係咪等Youtube
仲有成班傻閪為炒家行為護駕
真係笑撚死
香港人既核心價值就係咩撚野都用黎炒
玩具,樓,Iphone,黃牛,衫褲鞋,錶............

個重點根本唔係個樣野係咪必需品係咪影響到真實用家(長遠同短期)
而係所有野都向錢睇,,
所有野都要攞到盡

屌咩商人同地產商冇同情心不斷加價姐
你自己咪又係咁
我就係想講你地個論點係幾咁on9
我係炒飛撚
我都係返出去等死全家
岩呀
咁“新科技”呢件“商品”都冇左,本質上同show&碟性質既分別一樣,點解唔可以比?
佢剩係理解到show同碟既分別,理解唔到新科技同舊科技既分別。
真係講一千次佢都唔會明,點解相者可以拎黎做對比
你追求新科技係個感覺
睇現場show又係個感覺

但iphone實質件貨一樣會到手
但現場show係冇
岩岩岩
你死咗未
你班炒iphone狗而家雙重標準到
呢邊識講供求問題

但唔好唔記得你地仲都屌先達班人係狗
點解係狗,因為你以為佢地坐係到仲有錢賺,仲賺得多過你
而你不斷f5就以為自己好努力

你班仆街如果比你買到子華既飛會唔買多兩張炒?含撚啦
唔明共橙黨點解覺得香港人難管。你放係度唔理佢就得架啦,香港自然搵到野黎炒,炒樓炒電話炒飛都咁唔得閒,邊個得閒反你呀。
你露晒底

港豬一定想要資本主義

窮撚廢青就想共產
有人話炒iphone唔影響你用 你兩個月後都有得用吖嘛
咁同樣場show既內容而家唔睇 兩個月後都可以透過碟睇返

同樣野都可以之後得到返本質上既core 但個感覺就有差異

個關係就係呢到
賣方指黃子華,並不指citi bank 黃子華本身想先到先得黎分配。內部認購呢樣野已經唔尊重咗啦,但係政府規定嘅,黃子華都冇符。

而用金錢分配咪又係唔尊重黃子華,因為黃子華根本唔想
咪傻,港豬唔會介意食炒價
有得做梗係做港豬啦。係窮撚先想要拎港豬交d稅養自己。
你痴左線定盲左?

而家無人屌炒樓、炒iphone咩?
Show除去消費者既感覺,就係聲音同影像
所以
A iphone(新科技)除去左消費者既感覺,就只係一部電話(貨品)
B show除去左消費者既感覺後,實質既“貨品”就係果d(表演者既)聲音同表演既影像

引致AB係除去消費者感覺後價錢會唔同左既性質係一樣,炒家炒既就係消費者對果種“主觀感覺”既分別,而唔係商品本身(即聲音同影像),除非你睇親show都係買握手位,如果唔係,兩者被炒賣既性質都係一樣,係可以用黎做對比
你睇清楚邊個贊助啦,如果黃子華係賣方,佢當初就揀個佢自己決定到點賣飛嘅贊助商啦,根本佢自己都無意思反對呢種方法,咪笑大我個口,咁多年黎你覺得佢啲飛係今年先開始有炒賣情況?佢根本就可以自己控制,以佢個朵你覺得佢無Bargaining power?

金錢分配唔公平,不如你叫佢開網台講,夠公平未呀?但點搵錢呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞