香港人真係痴撚線,一邊炒樓炒iPhone,一邊又咀咒黃牛

305 回覆
1129 Like 62 Dislike
我都想一次過買十層樓去炒
其實呢單野好似唔係話炒唔炒既問題
而係主辦單位自己hold住d飛(控制供應),再拎俾人炒(提高價格)
(睇到篇文話康民署容許紅館俾主辦單位只係將20%既飛公開發售,80%「內部認購」)

炒iphone你點用bot點搵南亞人排隊都未至於控制到供應

我覺得炒賣純粹係做高風險既生意既一種
就算炒樓都係一樣,問題係政府係控制供應嗰個
要起個新市鎮一次過整十幾萬個單位有幾難唧?冇乜工程難度既野,洗千零億,幾年就搞掂
政府自己唔想樓價跌之嘛,班高官自己大把樓
其實根本人地d咩演唱會棟篤笑公開發售既門票就得好少量
其他大部份都係拎哂去同銀行信用卡做優惠呀 商台抽獎咁
本身得小小飛拎出黎賣一定會變左供不應求

我本身都好反對炒賣呢個行為
不過估唔到有人會話炒樓炒iPhone會同炒黃牛唔同
話炒iPhone只係推遲d用家買到機既時間
咁過多排YouTube都有得睇黃子華啦又唔見你咁講
買br碟睇囉24小時x7咁睇都得, 仲平
其實含家都買唔到飛點解d黃牛可以有咁多張連位飛黎炒賣
你理解下演唱會飛係用咩方式黎分配發售門票就明到底係咩一回事
你估班南亞仔排七日搶飛夠搶到咁多張咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞