香港人真係痴撚線,一邊炒樓炒iPhone,一邊又咀咒黃牛

305 回覆
1129 Like 62 Dislike
而且你講到現場睇show咁有價值 你就明白點解會炒得起啦
咁又點
我夠知炒得起
又要重複d point
乜原來用新科技同用舊科技係同一樣既享受黎?
2017ipone x同2020既iphone x個正價一樣?
你唔撚係未見過電話跌價?

不過就係唔同意你用價錢唔同呢個point,你就咁激動,小學生性格接受唔到其他人意見?
無證無據就話反黃牛既人=炒價炒iphone
仲要成班無批判性思考一味跟風話香港人雙重標準
好似自己無份係香港人一份子咁
新科技新game既消費者係追求新推出既感覺
你明唔撚明呀
你用3年去比呀?
所以我話要等佢減都要一段時間

睇清楚我講乜啦智障

最後又腦補背景想精神勝利?
連登必學技能
iPad2
咁樓主認唔認同自己炒iPhone都係仆街黎

利申 清泉 乜都無炒 最多返秘撈
明呀
但起碼過後佢可以真係買返同樣嘅野,係買唔返即時享受嘅感覺
睇碟咪一樣睇到內容
你追求睇live 既感覺
我夠追求用新電話既感覺
點解人地想追求用新iPhone 既感覺就可以等?
你睇show 就唔可以等?
逢商必奸
過左炒期都係果舊野 不過只係hardcore一樣 個意義同feeling已經唔同
舉例 你iphone第一日出第一日就有得感受新機 同你第兩個月後先拎到機 而身邊好多人都已經有 個感覺已經唔同 都講左好多人換新唔止係為個hardcore 更加係加左個精神快感

又舉例 你要等兩個星期先買到隻mhw 而身邊全部朋友都已經爆曬機 咁就算個hardcore一樣都意義都唔同左

同樣地 現場show同碟 其實本質既core都係一樣
即係個show既內容
現場睇只會增加氣氛 滿足感 即係精神快感

咁樣炒iphone 炒game 同你炒黃牛令真正用家損失既野 都係一樣
炒iPhone,炒飛 本質上一撚樣
唔明D人點解話炒iphone冇炒飛咁仆街

利伸唔係話幫黃牛,但見到D人雙重標準就好撚燥
我啲同事一邊屌黃牛,一邊屌個買到飛既同事做咩唔買多幾張去炒
唔止一樣
show多左樣就係時間過就冇
買碟直頭係連個商品都唔同左
作為一個從來無炒過任何野嘅人
只能慨嘆唔適合喺香港居住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞