香港人真係痴撚線,一邊炒樓炒iPhone,一邊又咀咒黃牛

305 回覆
1129 Like 62 Dislike
所以政府咪要平衡呢點囉,而家政府向大商家靠攏,死撚得啦

簡簡單單實名制又唔做,你話博乜

“內部認購比例被指過高 政府:自由市場

一直也有呼聲要求政府修改門票銷售政策,開放更多公開門票紓緩問題,可是政府並不認為「8成內銷」的做法有誤。2012年,康文署回應中西區區議會查詢時提到,政府由於想「平衡主辦機構在售票策略上的需要」,場地租用人可以在不超過8成的前提下,自行決定內銷門票的數量。

前立法會議員梁國雄,也曾在2015年6月向時任民政事務局局長曾德成問到有關問題。曾德成回覆指出,基於「自由市場的原則」,表演場地的租用人可自由選擇通過其認為合適及靈活的渠道銷售活動門票,康文署不會干預。梁國雄接受《香港01》記者查詢時亦透露,政府認為容讓主辦單位有更大自由度賣票,才能「吸引更多人租用紅館」云云。

但諷刺的是,公私營合作聯辦的亞洲國際博覽館,也有和城市售票網訂立指引,演唱會正常而言都有超過半數門票公開發售;合和實業旗下的九龍灣展貿中心Star Hall,租用人須透過快達票售賣門票,至少要預留一半門票公開發售。反而紅館及伊館作為政府場地,卻只預留兩成門票公開發售,顯得更為不合理。”
似係你盲

呢到係屌一面炒樓iPhone,一面屌黃牛嘅人

即係100步笑50步嘅人
佢一話開Show,啲贊助自己上門啦,佢話唔俾內部認購,邊鳩個會反對呀 而家係贊助求佢而唔係佢求贊助,你搞清楚關係先啦
其實你知唔知港豬定義
樓係必需品 咁都有得比
咁撚多炒狗 係度屌柒黃牛 香港人真係抵撚死
你點得出抄iPhone, 抄樓果班同屌抄黃牛嘅係同一批人?
咁實有呢d人架啦

全連登都係聖人咩
其實睇住你地嘈,已經黑人問號,其實你哋兩個都唔同意炒賣呢個行為,只不過係習大大覺得碟同show無得類比,唔應該咁樣嚟舉例,你地立場其實係相同,做乜鳩吵咁耐🙄
冇得比,所以咪話50步笑100步
又係呢句
遲買iphone一樣用到件貨嘅功能

現場show除左感覺,現場嘅交流睇碟做到咩?同表演者,朋友or其他觀眾

除左感覺
雙向嘅野變單向,成件貨唔同
仲拎黎做對比
叫得炒梗有風險
喂大佬唔係有風險就情有可原㗎嘛
兩樣唔同性質點比
一個短期 一個講緊影響你成世
一個必需一個奢侈品
唔關聖唔聖人事

而係指出好多香港人都係其身不正,何以正人
咁喺 炒 呢個行徑上有乜分別先?
一個佢買得起 一個佢買唔起囉
試下換個角度睇,每件事都有個平衡點

例:炒iphone都叫續約仲有機會正價拎到機

但好似呢家啲樓同show,正常根本連買嘅機會都無,咁啲市民連啲啲正價機會都無,焗食炒價或放棄,咪開始會嘈囉
炒樓影響成個經濟民生
你炒飛會唔會呀
況且講得炒就梗係果個人已經有然後再買嚟炒
就係咁先屌鳩炒樓班撚樣咋嘛
呢樣野好簡單就可以反駁到:熱潮
你用最新科技,你係可以同到其他人交流到最新科技既感覺同意見,都係雙向。
你可以話兩個月後再買個分別唔大,咁我反問:你約埋班fd一齊係兩個月後係屋企睇碟,你所講既同觀眾既對比都仲係有。
更重要既係我個係屋企既交流同係現場既交流既分別,咪又係消費者既主觀感覺
屌,其身不正?你有冇過馬路唔依燈號呀?
而家咪citi bank呃咗黃子華囉 如果唔係佢唔使咁嬲
(只能咁推測)

黃子華都話研究緊係咪要去icac定乜野去告

究竟你有冇睇到黃子華條片?
咁所以炒飛無問題?
iphone 遲一個月係唔係嗰部iphone? 遲一年呢? 遲十年又係唔係同一部?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞