香港人真係痴撚線,一邊炒樓炒iPhone,一邊又咀咒黃牛

305 回覆
1129 Like 62 Dislike
香港人
D人將碟同show 勞埋黎講就over左啦
表面商品係唔同左 但個實際商品(show既內容)都係不變喎🤔🤔🤔
唔同左既係睇live同睇碟既feeling姐
我有多左兩張880黃子華尾場 我諗如果我正價放出去 買果個人都好大可能會拎去炒 賺左再買返兩張平飛睇 可能話我好小心眼 但香港人就係咁 如果比到機會佢有份做賺果個 有幾多人仲咁有道德
係lor 明明當炒樓班人神咁拜
讀下econ先啦,分配資源的方法就算係資本主義社會都唔一定要用金錢,
重點係賣方想點分配個資源,
而家成班撚屌擾亂市場,
冇尊重賣方同遊戲規則
D撚屌將個重點放左係[炒D咩]上面,但明明係針對緊炒賣呢個行為上。
大佬 唔好咁低汁啦
果條友直頭係on9嘅, iphone講緊你要正價買到, 兩個月內點都一定有, 但演唱會完咗就係完咗, 竟然可以拎出黎比
iphone夠係時間一過,
就會冇咗"人冇我有"嘅優越感
咁係咪可以咁比先

炒game炒電話起碼你表面商品一樣先
睇碟仲平啲添
根本三樣都要屌
但黃牛先係最仆街
根本要屌就要屌接貨果班, 做成呢種結果
「1.無論係炒樓定炒iPhone 都一樣有人屌,apple為左防炒都出左好多措施,包括唔俾香港地區無條件退貨,每年都改下界面加下驗證唔俾咁易用程式搶到。政府(香港/強國定其他地方)一直都有防炒賣措施,包括首次置業,非本地人重稅,轉讓重稅等。

2. 黃牛黨用不公平競爭手法(內部認購/程式搶購)剝削他人購票權利同機會,造成市場短缺從而哄抬價格,根本就違反左舉世公認既「自由市場」原則,造成不公平貿易。」
講得好,所以一向任何炒賣活動都係扑街
所以話炒乜都要屌
呢期多人屌黃牛就話雙重標準
傻人既理解力真係差到喊出黎
我唔同意你用價錢唔做point
1. 科技其中一樣重要因素就係時間
2. 我講緊既係當時間一過,科技就會變質,由“新科技”變“舊科技”
3. 你係我講科技既著眼點就只係著重係“等”時間既長久
4. 用最簡單既說話黎講就係:新科技=現場睇,舊科技=買碟

我對你既全部回覆,都係講緊唔認同你係#58入面,單單以價錢做對比,而係根本就變左係另一樣野

至於我係咪腦補你小學生性格,係你同其他人既回覆就睇到,句句都極其激動咁去表達意見,完全唔係去思考理解其他人既說話。我自己既腦補?其他人有眼睇既
見到有班垃圾不斷合理化緊自己炒IPHONE既行為
根本炒乜都要死全家
你呢樣野對上條友講左啦仆街
股票呢?

乜都冇炒窮撚咋?
炒賣死全家
的確可以咁比 我咪話炒game炒電話炒飛 本質都係一樣 就係剝削左人地既即時性精神快感
就算你之後有返件野 都唔係果回事了

利申 自由市場 有求先有供 我唔反對有炒 不過唔好唔認
新推出既感覺就只有新推出時先買到,過後你買到既只係相同內容既野,但消費者既感覺就已經唔同左
演唱會同碟既歌曲,歌詞,歌手…………“內容”都係一樣,同上面個例子一樣,過後買碟得返黎既,都補償唔到消費者感覺既唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞