【罪大滔天】Sony Xperia 集中討論區 (16)

1001 回覆
18 Like 16 Dislike
瞓醒睇到P20
DxOMark睇中國以外嘅廠就算
反正點都唔會買中國廠
如果sony出華為呢部咁勁, 八千蚊都抵比
手持六秒夜景, 4D追焦 咁癲
點解我部xz2 拍slow mode 會係咁閃下閃下
室內?

室內會咁架?
燈50hz
所以正常
姐係室內拍slow mode就一定會 閃下閃下?
屌自己google
P20pro 既imx600係為華為訂做同獨家供應
LED燈下唔會閃
Sony真係攞嚟柒
要睇邊隻LED

有啲cheap嘅閃得仲勁
呢單野已係2015開始搞落
和日本圖像所,芬蘭研究所(原nokia808/1020團隊)以及sony一同探索出來的一個能夠滿足現有架構和最大手機用cmos
一寸曲面高速無果凍cmos被砍,下一步是出現在其他哪個瘋狂的廠商上呢?

Google:我買
Google:我既 (金已課)
佢自己唔出,賣卑人,咁同自己出有咩分別。
人地買左Pixel咪又係唔買 RX0
咁有大生意又冇理由唔做
反正SOMC咁多年黎都柒下柒下
畀佢今年有超級CMOS我驚又變番軟件拖後腳
相機,移動,半導體分別係三個部門嚟
半導體啲客有big DEAL,理得你RX0 XZ2賣唔賣得出
咁姐係 SOMC 冇錢
唉,一時又怕影響相機銷售,一時又賣料卑人。自己人都唔幫
Sony打得到Pixel 2已經好叻
所以等睇Pixel 3過P20P
sad but true
愈睇就愈嬲,支那廠都已經玩得勁過大法,我屌。Sony連雙鏡同人像都未玩,OIS呢啲古老科技都未用。三星就可變光圈,華為就三鏡,Google有HDR+算法,Sony原本獨有嘅960都畀上面兩間搶埋,咁Sony依家玩條毛?原本可以賣樣依家都冇得賣,重想靠fans靠幾耐,自己又唔生性。
最激氣莫過於見到sony mobile俾同間公司其他部門撚
放粒 1" 就怕 Alpha ban
放粒 DAC 就怕 Walkman ban
係 Mon 冇事,不過 SONY 電視部亦都唔見得有咪大作為,連生產線都冇

睇黎以家 SOMC 同 Alpha 同一個人睇係防止 Xperia 越界多過將技術下放。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞