香港拉麵集中交流區(4)

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
首先個湯唔係為你就咁飲
其次係個麵凍 爽口好多同埋可以食得快好多
又唔會俾湯浸淋
個人偏好啦, 我本人對於個麵爽唔爽, 淋唔淋唔係好介意。 我淨係鍾意食麵個時湯要掛麵, 食到個湯既味。 沾麵就咁點下就好難做到呢樣野。
你都係食過一間
食多幾間先啦 淨係賣沾麵係海老名定隱家
學倪匡話齋, 年紀大, 樣樣野quota 都有限 。 食左呢樣就食唔落第二樣。
食過唔啱食就算。
本身個湯都唔熱
最尾似食冷麵咁
個人黎講,幾鐘意係葵芳嘅丸京
入面同外面都好撚臭
麵ok 但份量偏少
前幾日食完, 真係好撚臭 。 但係心諗咁遠黎到就試一次。 好似坐耐左會慢慢變得唔覺 (身體自然防禦機制

講翻個麵, 好似得沾麵, 我叫做個蝦湯, 其實係幾好味既。 如果攞個個湯黎做湯麵我會好歡喜。不過好似上幾個post 講, 我個人唔係好鍾意食沾麵, 所以試一次就夠。
麵同湯係OK既, 但係個環境真係
香港沾麵我只會覺得周月係過到關,其餘就過日本啦
最簡單fing水都fing唔乾,仲要有舖頭竟然得熱麵熱湯
日本沾麵名店,例如道,真係做到麵條有小麥香、爽滑彈牙之餘,仲要好掛到湯
我要開名吊灣仔麵豉湯真武咲弥 (入面條靚仔)

利申: 麵係OK 既

之前食過, 餸會有一塊薄叉燒+2~3舊豚角(四四方方好似燒腩仔咁大既叉燒), 尋日去食, 食完塊叉燒撩下撩下發覺無左2舊豚角, 叫左條4眼仔過黎話無豚角, 佢行開左一陣, 問下另一個靚仔, 之後走翻黎話我聽“賣晒”。

我望住佢, 佢又望住我。

“賣晒?”
“係呀, 賣晒”
“咁點呀?”
“唔好意思”

之後就行撚左去, 我望住佢呆撚左。

後尾埋完單, 我問個店長, 話我碗麵無豚角, 佢話執漏左, 咁即係唔係賣晒啦, 我話你條靚仔話賣晒架喎, 條死靚仔仲要駁嘴 “我地影出黎幅相都無豚角架啦”, 連個店長都啤撚住佢。 我之後吊9佢, 你賣晒係唔係應該換翻隻蛋或者叉燒俾我? 唔撚係一句“賣晒”就無下文行撚左去掛, 吊撚到佢無聲出。

建議大家幫襯呢間要驗清楚貨。

食左呢間唔知咩山 , 係apm

d 汁好濃又夠味 , 麵質都幾好

不過最好味都係舊五花腩 , 但真係太少太少啦

埋單一舊水 , 之後去側邊食多個kfc 餐先夠飽

呢d 餐廳冇咩意思 , 味道唔錯但一舊水都食唔到一半飽 , 其實下次都係唔會再去
唔係想講乜
個碗都寫住係咩山
依間乜山好普通炸喎其實個人覺得
神山好似即係麵屋武藏

食過一次沾麵垃圾到極
完全係嘥錢
係wo , 寫住神山自己都冇留意

唔計價錢 , 你畀呢碗野我食我會好ok

舊五花腩唔柴夠味 , 大啖d , 每啖都肥膏連肉一齊咬d 入口 , 都幾正

不過一舊水得半個出前一丁咁既飽度 , 我就唔係幾接受到

女仔應該會夠飽 , 男仔最至少都加碟餃或者雞翼先好d , 不過會變到好重皮 , 拉麵又唔係幾值得$150左右食一餐
原來一樣架 ?

我食過麵屋 , 呢間神山好味好多wo
其實自己去食嘅感覺先係最真,成日聽人講黑龍一虎周月好正,自己又未試過,根本做唔到評價。
所以最近把心一橫去食,叫嘅嘢都係一樣
冷麵,中等份量
講真沾汁黑龍係數一數二,又濃又香,又掛湯
周月太油,又一味好似死咸咁,祗帶少少魚香味
但不得不讚周月個麵質,係香港屌打所有麵;反而黑龍個麵質同大門真係差唔多,純有蛋香味

黑龍

周月
我都覺得幾好
黑龍唔使排隊
周月要
隱家真係難食到仆街
食黑伝, 個陣蒜味濃到好似去打邊爐咁
食唔到其他味
最大問題係到第二日都係咁, 仲食口味精

TW間台風又係難食, 點解咁多人推介

個人黎講周月>黑龍>赤橋
有冇巴打試過米g蓮蔦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞